Starmali

„Отармали" цзлази трипут месечно. Годишња цена 4 - погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 1 (1. — о, — 2 1 / 2 динара. — Власник и одговории уредиик Змај-Јозан Јовановић. ; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Пајевића у Новом Саду. — Рукописн се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапогјс, \1Чеи IX. ^&Пгш^ег^гавае 9.) — Претплата и све што се тиче адиинистрације, штамнарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Одговор на најсувременије н горуће питање, Бише пута поштов. публика, ради оријеитовања својег у оријенталном и ОЕЦИденталном питању, пита журно журнале своје: еолико је куцнуло ? А уредници нису у стању да јој даду јасна одговора. Ми смо данас у том сретном положају, да им можемо на то питање јасно одговорити. Даклем знате-ли колико је сати? Прошло је три четврти, — и овим тренутом настаје четврта четврт, — бар за све оне, који не навијају на криве путе, већ који су вољни да навију „Стармалов" годишњи сат, како би им и од сада могао јављати, колико је (и коме је) куцнуло и одзвонило; да може казати кад је време да легнемо (или бар прилегнемо), а кад опет да устанемо и вруштукујемо; — да каже кадје време слати децу у несрпеке школе, а кад је опет време сести за пећ па плакати; да каже кад је време латити се (оката) посла, а кад је опет време проћи се (ћорава посла); да каже, кад је време трпити пркосе, а опет кад није греме пртити туркосе и т. д. Елем ми узимамо кључ и отварамо нову преплату, и то је отварамо широм, да могу сви ући, и они који су (због тескобе) прошлих година изостали. За ову нову предплату постарао се идржавни ерар, и дао је штампати нове новцате форинтаче, — јер је чуо да претплата на „Стармали" од почетка октобра до краја ове године износи управо једну форинтачу. Све даклем иде као што треба, — а оно што не иде као што треба с тиме ће се већ „Стармали" ухватити у коштац, зато се и препоручује У ваше немалаксало благоволеније. Стармали.

Господи владикама, синодално снулљеним у Сремским Карловцима. Ви велите: „Нека, милом богу хвала, „Нова нам је ера ипак нешто дала! „Сад како је, да је, — али ево дара: „Ми држимо синод, — а без комесара." Не слажем се с вама, ако то велите. Ви сте здраво близо, за то не видите. Оваких дарова бог вам вихпе не д'о! До сад је комесар кроз прозор вас глед'о, А од кад сте стекли ова нова права, Он се прерушио — па в а,-м председава. Стармали. Шетња по Новом Саду. СХХУ. У „Пешти Наплову" има допис један из Карлоце (Каг16сга), где се говори о неком главном попу (Гбрар). Ја незнам добро мађарски, јер сам ишао у српску школу пре наименовања Германовог, дакле пре, него што су почела деца од шест година да уче библију на мађарском језику, те не знам какав је то Карлочки главни поп, и држим да ће то бити какав Калочки главни поп, и можда ту разуме дописник Калочког попа А н т у н ов и ћ а, што је недавно наиисао ону лепу књигу, што ју је „Матица" „с великом хвалом" примила и у којој се нама православнима густира, да примимо унијатску веру. Јест, јест, Калочки би главни поп радо хтео да нас поупијати, а то је врло благородна намера, јер „унија" значи „јединство", он би дакле хтео да нас уједини, сложи, измири, а то

Година V.

У Мовом Саду, 30 септембра 1882.