Starmali

„Стг,рма,ли" цздази трипут месечжо. Годишња цена 4 - догодшпња 2 ф. — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 3 динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован ЈовановиК; главни сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. ПајевиКа у Новом Саду. — Рукоииси се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуаноујс, ЛУI<■ п IX. 1*огсе1а11^а98е 5(>.) — Претплата и све што се тиче администрације; штампарији А. Пајевића у Новом Саду.

Бр. 29.

У Новом Саду, 20 октобра 1882.

Година "V.

Краљев анђео бранитељ, Рећи ћу једну, — биће мадо смела: Илка ниј е хтела! Ја јој познајем голубије ћуди; ЈГознајем јој срце у несретних груди; ГГознајем јој душу, кад јој срећа цвала — Јер срећа се никад није крити знала. Познајем јој љубав према своме другу, Познајем јој срећу, — познајем јој тугу. Та њена се душа од убиства гнуша, Грози с' така дела; Илка није хтела! Б о л о в и су хтели, — ј а д и се отели, Удовицу стисли, — са ума је снели. Та зар има свести на дпу очајања! 0 ч а ј а њ у горком дошло до пуцања. Волови су крајњи увек без памети, Б о л о в и су дигли тај самокрес клети, И о ч а ј га само знао одапети; Али, нре нег што ће тане да излети, На краља полети, Удовица с' тебе, Наталијо, сети: ,,Шта, зар ову душу, ову верну љубу, Шта, зар овом чистом, анђелском голубу Да с' отрују дани, Као што су моји, горки, отровани! Не!<Удовица скрену руку самокресну, А тане фијукну, па у камен тресну — „Шта је, шта је с краљем?" — „Није? није пао." Анђео бранитељ његов га спасао. Анђео бранитељ, — а ко је то био? Анђео бранитељ ти си, Наталијо! А гај исти анђео, — њему је у власти, И несретну Илву тај ће анћео спасти. 3- Ј. I.

Шетња по Новом Оаду. СХХУП. С новом школском годином дођоше нам и нове радости: у новосадској мађарској гимназији има 40 српских синова; у мађарском калуђерском клостеру 46 српоких кћери; у карловачкој српској гимназији уведен је мађареки језик као облигатан предмет, премда Мађари то нису захтевали; честити управитељ сарајевске српске општинске гимназије г. Светозар Поповић скинут је са тога места, јер је добар Србин; у Новоме Саду од 1200 за школу способне деце уписаше се само 500 у школу, а оних 700, што не иду у школу, деле се у три разреда: први разред чува гуске и ћурке; други разред прасице и свиње, а трећи разред чува коње и завирује на вратима од бирцуза, да види и учи, како му се старија браћа покрај ракије и виеа свађају и туку. Оно истина по школској „Уредби* од г. 1872.,штоју је донео карловачки сабор, имала би се политичка власт постарати, да се та деца натерају да у школу иду, али нашој би се власти данас читав свет смејао, кад би се она за то заузимала, јер ко би још данас респектовао закључке и уредбе саборске, који су пре Германове ере донесени, то све сад није више у моди као год ни кринолин и нећете о томе ни спомена више наћи ни у једном париском журналу за моду. Кринолину и автономији отпевано је за душу и од сад ће се носити само узане хаљине и узана автономија. И сабор ће од сада много боље и практичније бити удешен, јер по закључцима св. синода састојаће се од сада сабор из 25 сурчинских попова и 25 жупана Кушевића. На бирање саборских посланика неће се више народ потезати и трудити, него попове ће бирати серавимска конференција, а цивилне ће бирати варошки капетани и полицајски чиновници и пандури. За то их плаћамо, па нек нас служе! Строжије ће се пазити и на квалификацију носланичких кандидата.