Starmali

„СТАРМАЛИ" ВРОЈ 82. ЗА 1882.

351

ц и ј е." — Боље смо ми стојали, док нисмо имали Гласника тог ! * * * X Новине јављају, да у Србији има сада фаб рика машина. Па то није ништа ново, знали смо ми то већ са скупштине, да тамо има — машин а. * * * # Народна пословица ,0 кукову дну" умољава, да њу више ве штрапацирају, кад хоће какав блиски термин да означе, него нека се од сада каже: ,0 избору надзорника тек ели ја н у м а." * * * У У Русији пуко казан. Т. ј. у Казану пукли немири. * * * □ Чујемо да је полиција конфисковала код књижара Марковића у Вршцу Милову „Нацијоналну економију" и друге неке књиге. Ја се сад само бојим да и наша полиција не конфискује вечите календаре, трепетнике и планетаре, јер и тосу опасне књиге. * * * 6 У К а з а н у је затворен универзитет, што се дигла побуна међу ђацима; — у Петрограду се дигла побуна међу ђацима, што је затворен универзитет. Слгси1из У11105и5 * А Неке госпе преврћући дању и ноћу карте сећају нас на Хорацов савет: „Уегза1е посШгпа тапи, уегзаСе сИигпа". * * * * © Посланик на угарском сабору Хојчи позива председника сабора Печи-а па д в о б о ј, што га је овај увредио тиме, што га је „позвао наред." И јесте то којешта, намађарском сабору позивати кога н а р е д и р е з о н, а да где би се онда шкандали правили? * * * ?. Једна удавача вели, да ће се она удати само за којег члапа новосадског санитетског одбора, јер то су — вели — све сами мпрни мужеви, не зна се ни да су живи. Аб-

Календар „Трепетник" каже : Еогазасврбе леђа биће уредник пештанских повина. Кога засврбе дланови — плаћаће порцију. Кога засврби нос — љути ће се, јер ће читати критику на своје календаре. Кога засврби уво — чуће добре гласове о синодским закључцима. Кога засврби око — видиће како му се жена карта Коме заигра голо теме, знак је да је ћелав. Коме заигра леви лакат, нека се нада потврди лањских саборских закључака, јер ће се ови потврдити — на леви лакат. Коме заигра нога, знак је да је на беседи с игранком. Кога засврби колено, клањаће се великој господи у Карловцима и у Пешти.

Кога засврбе прсти, биће српски списатељ. Кога засврби врат, нек постане атентатором. Кога засврби пун џеп, нека покрене и издаје српске новине. Кога засврби језик, нек иде на туско-бечејску конференцију. Кога засврби раме, нек буде у берби чаброноша. Коме заигра мозак, нек руши какву автономију. Кога (при читању „Стармалог") засврби за увом, — хе, нека се почеше (и поправи.) А6.

Дарови за Божик, Како се приближује Божић и други велики празници, то се ваља још за рана постарати за дарове, које ћемо добити и које треба и ми другима да поклонимо. — Тако се надамо за божић добити оваких ствари. 1. Лепих британика цигара, што експлодирају, те нос и очи пушаџији спале. 2. Фришких и врућих синодскихпроје. к а т а, фабрицираних у првој фабрици пештанској 3. Свакојаких играчака за децу, као будапештанских дујела, мађарских сабора, петроградског штудирања на универзитету. 4. Хрватских школских надзорника за српску комуналну децу. 5. Карловачког избора градоначеоник а. Жалосна позоришна игра. Све распродато. 6. Добрих револвера за атентате, двобоје, и самоубијства. 7. Красно штилизованих телеграма, којима српска друштва честитају јубилеум мађарским глумицама. 8. Нових календара, који показују какво ће време бити после 200 година и кад ће се у којој кући клати свињи. 9.Дифтеритиса и шарлаха ито врло финих, каквих чланови новосадског санитетског одбора ни у сну видели нису. 10. Доброг и финог м а с т и л а, којим се може велика крмзча под какав „пројекат*, уместо потписа, направити. Аб.

Досетке, наивности и др. из дечија света. (Продужење.) — Је-ли, баба зашто ти палиш кандило пред иконом ? — Тако треба, сине јер је сутра светац. Дете се мисли, мисли, мисли, па ће онда још запитати: — А кад не би запалили кандило, би-ли онда Бога знао да је светац ?

Јованци Пантиној има 5 година. Момчило, њен брат од ујака, кад је био у гостима код тетке, врло је муштрао теткину децу, терајућ ■ их у ред. *