Starmali

270

„стармали

" број 34. за 1882.

Полиц. Али ви кавда нисте баш владин човек? н. Н, Нисам ни владино дете. Полиц. А с ким се ви радо састајете? Н. Н. Са оним, који моје речи не меће на протокол. Полиц. А шта држите ви о нашој полицији? Н- Н. Држим да је и сувише љубопитљива а овамо би имала триста пречих и важнијих послова. Полиц. Ми ћемо на вас јако мотрити ? Н. Н. И ми ћемо на вас. Полиц. Сад идите. Али немојте ником говорити, зашто смо вас звали. Н. Н. Ником ни речи. Само ћу писати — „Стармалом." ђука и Шука. Ђука. За што се толики Новосађани бришу из чланства „Српске читаонице"? Шука. Да би се тај локал у Матичиној кући могао издати „Мађарској касини" под кирију.

Бука. Шта ћемо радити онда, кад се већ сви чланови „Српске читаонице" буду из друштва избрисали? Шука. Онда ћемо славити десетогодишњи јубилеум вовосадске мађарске касине.

Ђука. А ако престапе и читаоничка певачка др ужина, на што је онла био толики т р у д? Шука. Т р у д? Е, па т р у д ће требати, да „ХЈју1(1ек1 (1а1аг<1а в њоме запали свој чибук, дг се боље разгори и башкари!

Г Л 0 Г. Док имаше Земље наше Шума на избира, Тад се само Ту и тамо Виђало вампира. Нова ера На врх тера Вампирину свога, Вампир уме! Пој'о шуме, Да нема н и г л о г а, Нрајишник.

„Кулук" Сви којигод имају разрезана уста, вичу : „Кулук! Кулук!" Ја бих волео да не морам пристати уз ту вику; за то ту ствар посматрам са свију страна. Али бадава, или читао спред или натрашке: К у л у к остаје К у л у к. ^овек би морао имати кокошије, или „виделово" слепило, и тек онда би могао рећи ; ово није К т ј у к, него само — ротква с першуном. Палилулац,

Најглавнији људи. Знате ли, који су најглавнији људи на овој земљи ? — кад не знате, ја ћу вам казати. Најглавнији људи су Ченго-Маџари. Њима се копа још за живота рака, дугачка од Ковина па до Панчева широка од Дунава па до Старчева ; скупа неких два милијона форината. И то ће се звати насеобина ; — а боље би било да се зове наседаније (Као оно у кукавном Рудолфсгнаду). С.

С и т н и ц е I. Песник Гојко. Гојко пише винске песме, Браво, браво! Вино треба с водом мешат, То је здраво. II. Енспедиенс. Прокарто сам новце; Ао љута муко! Да ме није срамота, Радо бих јауко." (Па се онда сети, На кући нолети, Па жену истуче, Нек она јауче.) III. Није погодио. Сима својој жени Пример дати хтеде: Купио јој мачку, Да јој чеето преде; Ал жена — од мачке Не научи прести, Научи се друго нешто Научи се — грепсти.