Starmali

Година VI.

У Новом Саду, 20. Марта 1883.

ЛИСТ 31 ЗБИЉАЊЕ ШАЛЕ.

Бр 8.

„Ста-рЈлал:!!" излази трипут месечно. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на В меседа 1 ф , За Србију и друге крајевв 10, — 5, — 2'/ 2 динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штамиарија А. ПајевиКау Новом Саду. — Рувописи се шнљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоу1с, \У|еп IX. 1'огсе1ап§а88е 50.) — Претплата и све штв се тиче администрације, штамларији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Цркввни заплет у Србији, Сриска земља, српска црква, И токорсе с р п с к а влада ~ Па без нужде и невоље Догераше до инада.

Од како су на врх сели Почини се триста чуда (К'о да су се баш заклели Све чинити без расудај. Загазише чудне путе Па по њима трче хуком ; Свако јутро нешто ново, Да се крстиш левом руком. Не брину се: ако скочи Каква напаст с које стране, Што ће наћи српске сине На партаје раскидане. Државна се мис'о љуља Као кајик но сред буре; Сејменима с' дају права, С уставом се игра жиуре. Учитеље Стојан кињи; А Мића се рабагаси. Из аришта срамног држи Бонту Чеду на кајаси. Оно мора да се збуде Што забунца њина глава, Не питају, — ил не маре; Шта се тиме поткопава.

Заплели су српску земљу; Замрсили без обзира Куће, школе, судилиште — Па бар да је цркви мира! « * Српска земља, српска црква, И токорсе с р п с к а влада, Па крај свега другог јада С црквом дошли до инада. Српску цркву самосталну (Може л' бити гора срама) Уцвелише, па је воде, Ох пред кога? — Пред Г е р м а н а! Мислиш то им доста бруке? — Њима ни то доста није, Дочекаше Да их и тај Герман Гурне И Одбије .... (Продужика се, — јер крај мора бити друкчмји),

Шетња по Новом Оаду. СХЈЛ1. Докле ми овде са ове стране Саве и Магарчев.ог брега имамо и сувише митрополита и владика, дотле господа с оне стране Саве и „Видела* лупају главе и тумарају тамо амо не знајући шта да раде б ез митрополита и б е з владика. Да ми овде имамо иоле братског чуства спрам њих, ми би им помогли у невол>и те би им, у овом оскудном добу уступили нашега митрополита и декојег владику по оној еванђелској изрецн, да ко има две хаљине, треба да даде једну ономе, ко је голишав, па