Starmali

Година VI, у Новом Саду, 20. Маја 1883. Вр. 14.

ЛНЕТ 3 А ЗБИЉАЊЕ ШАЛВ. „Стармали" цзлази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и асруге крајеве 10, — 5, — 2% динара. — Власннк н одговорнн уредник Змај-Јован Јовановић; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Иајевићау Новом Саду. — РуЕОНиси се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапогјс, \*Чеп IX. Ногсе^ап&азаеј.бО.) — Претплата и све штв се тиче администрадије, штамнарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Стари клеветник. Иде лија, — цуња, шуња, Пренемаже с' и превија, Амо с' шуња, тамо цуња, Док једаред не долија. Пузи гуја, језик плази, Околину трује евежу, Ваздух трује, а јед бљује, Док јој једном реп одрежу. Иде лажа кратким ногам' Лаже брзо, лаже читко, Лаже дуго док не викну: Стој, у лажи дно је платко! Па и опај „Турски Марод" Онај подли плаћен Муја, Није пи он ништа друго Него лија, лажа, гуја. Плаћали га да нас трује, Па да с' болна браћа сваде, А које је служит' поч'о Сад се сами од њег' гаде. Муја мути, лија с' шуња, Лажа лаже, гуја сиче, „Пештански" му „Лојд" већ виче: в Пи! а матори клеветниче!" Прогледајте наши слепци, Чуј заведен свештениче, „Лојд" „Туркосу" на глас виче: ,Пи"! матори к ле в е т н и ч е!"

То ј' из Пеште „Туркос* [мор'о Чут' и читат' ових дана, Ако ј' им*о јоште маске Сад је и та већ здерана. И не може подлац бити Све до куаја ником мио, — Та и Јуда Искарјотски На покон се — обесио. Бамбус. Шетња по Новом Саду. схиан. Министар Т и с а нема дакле ништа против нашег црквено-народног сабора, него (као што је одговорио депутацији) само то, да се сабор сада не сазива, даље да се из црквеног фонда не издају дневнице, да се не дира у Анђелића, да се наша црква не развија самостално, као до сада, и (ово нијерекао само помислио) да идемо с нашим жељама до сто ђавола! Па кад нема никакве друге сметње од стране г. министра, онда можемо бити утешени и радовати се, да ће сабор скорим почети да ради своје послове на радост и задовољство Тисино и свију осталих Чангова, који су дошли и који ће још доћи. Најглавније је у одговору Тисином, што он депутацији одговара, да нема ништа против сабора, до између осталих гореспоменутих примедаба још и то, да се сабор сада не сазива. Против несазван о г дакле сабора нема г. Тиса ништа против. Из овога следује, да сабор и ако се сазове мораће бити тамо на зиму, као што је и до сада бивао. Од сада канда и неће бити више никада благовештенског, преображенског, спасовског и т. д. сабора, него ћемо имати сабор „свети Лука снег захука ", сабор „свети Мрата снег за врата", сабор „ћоравв Анђелије" ,и т. д, Ја сам често о томе премидаљаО; за што та