Starmali

119

Одговор на питања, Шта ради рода, кад стоји на једној нози? Одмара другу. Зашто се жене картају? — Јер карте не могу бити без дама.

Која свећа најдуже траје? — Која се не заиали.

Која је вера опасна? — Завера.

Које су животиње после смрти бешње, него за живота? — Јагањци, — јер они за живота само блеје, а кад се закољу онда се д е р у. Која је главна неједнакост међу људима. — Што сед човек може да оћелави, — ал ћелав не може да оседи.

Може ли кокошка имати зубобољу? — Може: кад је лисица уједе. А + Е>-

А Е ђ е 0. Синчић. Је-ли, маги, шта је то анђео? Ма ти. Анђели су по облику налик на нас, само су много лепши и имају крила. С и н ч и ћ. Ал наша штумадла Берта нема крила, па њој ипак отац често каже: анђеле мој! Мати. (усплаирена) Е да! — тако он њој каже? — (утиша се) Јесте, сине, она нема крила, али ће за то ипак одлетити из наше куће, — и то још данас.

Прави извор. Ових дана узнемирише ме по горњим новинама гласови о немирима у Србији у Гамзиграду, Ужицу и т. д., те јелва чеках да добијем београдске новине да видим шта је и како је. И ево добих данас „Видело" бр. 63. Брзо отворим. Нрви чланак има наслов Дужноме спомену". Ха, ту ће бити помислим, јер „тужнијег" чега не може ни бити, него кад брат брата туче и убија. Но ту не нађох ни сномена. Хајде даље! Други чланак говори о некоЈ турској жеље з н и ц и. Нитупи даби речио оном грозном покољу! Терај даље! „Политични преглед". Но ту за цело мо-

ра говорити о тој ствари, јер је од политичног замашаја. Али ах! Ту се описују параде петроградске, које смо у бечким новинама читали још пре две недеље: „цар ће одсести у своме летњиковцу Петерхофу", ,,ливански губернатор Васа-паша кренуо се с повећом пратњом", „Енглеска се живо интересује за реформе у Јерменској", „мусломански члан државног савета Хаци Мехмед Али ефендија" и т. д. Т о су све прече ствари, него покољ у самој земљи! Него дед да видимо даље! „ Д опис и"! Ха ваљда ће ту бити. Сигурно допис из оних крајева. То ће штогод бити најпоуздапије. Чујмо! „Дивно је било гледати како се на једаниут по исказанОЈ жељи Њихових величанства разви велико коло наших играча и играчица. ..!" Ху, човече, та мани се играња, него шта је са оним крвављењем? Преврнем лист даље. „Београдске вести." Дед да видимо: „Нема позоришне представе." Мани тога. дед оно што је најважније, а ако баш један дан нема позоришне пресгаве, то није тако велика несрећа! „Вести из народа." Но, овде ће зацело бити! „П оту че н и с у . . . !" Ха, ето јесам казао! Дакле потучени с у! Тако и бечке новине веле, да су м н о г и н е в и н и љ уд и п о т у ч е н и. Ал' гле опет се прева^их! „Видело" Јавља, да су потучени усеви у неким крајевима. Ал' где је оно о Гамзиграду? Даљи чланак гласи: „Са редовне скупштинештампарије напредне странке." Па ту ће бити. Ваљда се напредњачка страика скупила да се о тој озбиљној ствари разговара. Читајмо дакле: ,100 удеоница," „уплата", око 1500 дуката/ „биланс 1883.30 динара у резервни фонд" . . Та љубио вас бог, маните се сад д у к а т а, него шта сте урадили, да се покољу стане на пут?! Подлистак „Листићи и з позоришта." Пуних девет стубаца подлистачких! „Реиертоар*, „шаљиве игре," „позоришни одбор," „др. Окс," „Весела браћа," ^Лумпације," ,,гђица Нигринова." Та мани човече тога, него дед ти мени напиши девет стубаца о оном нозоришту, што се збива у Гамзиграду, Ужицу и тако даље, па ћу те онда тек сматрати за правог „витеза"! Ал ваљда ће доћи после. Долази рубрпка ,,Н о в и ј е." Ха, ту смо. Под ,,Новије" читамо: ,,Кинески иосланик маркиз Ченг стићи ће из Москве 8 идућег месеца." Иди збогом и с твојим Кинезима. Зар је то прече него онај„русвај у срцу рођене нам земље Србије. Шта сад долази?