Starmali

„стлрмали" број 15. за 1883.

„Телеграмв." Но, овде ће бити зацело, Дед да чујемо! „Војна парада од 55.000 људи у присуству цара и царице сјајно је испала." То неће бити она парада у Гамзиграду, пего да видимо даље: „Алеко-паша губернатор Источпе Румелије. . . " Хо, ако ја или „Видело" нисмо награјисали и ограјисали! Е, сад нам остају још „Огласи." Да видимо какве ћемо т у угехе и извештаје паћи. Први оглас гласи: »Гостионицу ,Шумадију" узео сам под закуп. , Готово да би боље било: „Гостионицу Србију узео сам под закуп. .. Пироћанац." Даље се још оглашује један зубни лекар и преиоручује се списак за иопис кирајџија, и онда смо прочитали читаво ,,Видело" (ако је т. ј. читаво) а о ужасиом п о к о љ у и министарским мерама ни трага! ! ! Ал само кад нам јавља о кинеском маркизу Ченгу, о глумици госпођици Нигриновој и о Хаџи Мехмед Али-ефендији, да се за њих не би бринули! Аб.

Разлике. Измеђ' деце мале И деце велике. Разлика ово је: Мала о деца боје мрака, А велика Светлости се боје.

Несретна мати. Једна мати тужила се пријагељу својем како је несретна, како сзн њен не може да подноси вино и неуме да се карта. Нријатељ се насмеја. „Каква је то несрећа! Та то је на против срећа, што не може да подноси вино и неуме да се карта." „Е да," одговори брижна мати „несрећа је по велика, Јер он не може да нодноси вино, — а ипак га пије; неуме да се карта, — а ипак се карта.

У гостионици. К е л н е р. Ала господине, како ви то можетеи јести и читати новине! Госп. Па лепо. Једном руком једем а другом читам.

ГШР Још се могу добити сви бројеви

Пред судом. Судија. Како се зове ваш отац? Оптужени. Зове се Петар Петровић. Судија. Јесте ли ви његово брачпо дете. Оптужени. Не баш са свим. Су ди ја. Не баш са свим!? Како то може да буде! Оптужени. Знате мој је отац ожењен, али мати ми није удата*

Мнење о учитељу. Мати. Но како ти се влада • вој нов учитељ? С и н чић. Иди мзлим те, мати, та тај незна ништа. Мати. А како би то било! Оинчић. Веруј ми, тај баш ништа незна. Све мора мене да пита. Ето јутрос ме је питао: Ео јв аронашао Америку?

Одговори уредништва, Г. К, М. у Д. Ковиљу. — Од нослате две приче једну ћемо унотребити, а друга је стара и врло повнага. У Бачкој жупанији има по најновијој статистици (осим Краљевски вароша) укуино 511.437 душа; међу њима Мађа ра мушких 89, 183, женских 90925, а С р б о-Х р в ат а (тако стоји у статиетици мађарској) 61,770 мушких а 65573 женских. Мађара има свакојако више него Срба и ако се зна, да се и Чивути уписују на врат на нос у Мађаер при попису становништва. У једном од идућих бројева „Јлвора" моћићете читати потпунију статистичку белешку о Бачкој жупанији.

Нове књиге. Дела ђуре Јакшића. Књига VII. Приповетке. Са сликом и биограФијом песниковом. У Београду. У краљевској држ. штампарији 1883. 16-на, стр. 333. Цена свакој књизи динар и по. — Честити наш књижевник и литерарни хисторик г. Свет. Вуловић написао је у овој књиии опширан и врло занимљив животопие пок. 1)уре са критичком пропрагњои рада му. Сдика је фини челикорез а израђен је у Липисци. Б е с п л а т н е п о в и н е. Из Боча смо добили један број забавнога листа неиачког „111и81г!1'1е ВПШег 1иг 81а(11 1111(1 Гаи(1 а и уједпо писмо од уредникатога листа, Хецрика Бауера, у коме нас умољава, да саоиштимо у „Сгармалои" ову белешку: „Госнода и госпође, који желе да им се целе године шиље бесилатно један нов белетристичан (немачкп) лист, нека изволе своје адресе (име и занимање) послаги администрацији листа ,, I ПичГгЈг):«' ВНШег Шг 81а(11 Ш1(1 ГапД" у Бечу (\У1еп, VIII. А18ег81га88е 47)." Српска књпжара Браће М. Поновића у Н. Саду код св. Саве послала нам је на приказ следећа своја најновија издања: Женидбе Максима и ђурђа Црнојевића. Српска народпа певанија, 47 стр. цена 15 новч Мала српека граматпка, за српске народне школе по Даничићу и Маклошићу, саставио ђорђе Магарашевић ги«', ироФесор. 64 стр. цена 18 новж. Јакшићп у српским народним песмама 56 стр. Дена 15 новч Бојеви Дрногораца с Турцима 71 стр. цена 20 новч. ,Стармалог* од по!етк1 _ до "данас. <Тв~