Starmali

Година VI. У Новом Саду, 20. Јуна 1883. Бр. 17.

ЛИС-Т ЗБИЈБАЊЕ Ш А Л Б. „Стармали" излази трипут месечно. Годишља цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на Б месеца 1 ». За Србију и цруге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 2 динара. — Власиик и одговорни уредиик Змај-Јоваж Јовановжћ. ; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. ПајевиНау Повом Саду. — РуЕОПиси се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуаиогјс, Л^Чеп IX. Рогсе1ап &а8бе 5(>.) — Претплата и све штв се тиад администрације, штампарији А. ДајевиЕа у Новом Саду.

ГР0Б0ВИ Све под тајном неког сена: Једна с' нађе обешена; Другој судба боља била Она ј' само полудида. Кам' чувара, да нам рече....? Њега згоди зрно нече. .А четврта, боже прости, Под заштитом од милости, А четврта, опет жена, Угушена, удављена.:.. Трзамо се од тог свега, Ка' на додир ладних змија. А диници на то веле: „ Свршена је комедија." Комедија!!!? —- Тако ли се то зар зове, свете, Од чега се кожа наша јежи, Што нам мили кроз срч од костију, Што нам снове кида на уздахе, Што нам леди крвцу у жидама Те нас сећа на векове тама, На векове поганства и срама. Србијо мила, Мајко наших деда, Што дркћеш така, Што си тако бледа? Што клону чамом Јуначко ти плеће, Сад, кад ти треба Снаге понајвеће. Зар подлаци већ не ум'у Да се стидом красе, Већ ти јадна примат мораш Стиде њине па се? *) Ово је од прилике оно, што смо у прошлом броју сам:

НИОУ НЕМИ,*) Подлаци се смеју Огрезди у греју И док земљом лете Јади преголеми Они с' 'вако теше: „Гробови су неми. . Гробови нису неми Из Е.их је много пута Викнуда срџба љута. Гробови нису неми, Многи се од њих жасн'о: Знали су много пута Запитат' здраво гласно. Гробови нису неми Већ савест каткад глува; Ал земља није за то Да тајне чије чува. И штс се дубље копа Све јаче у вис стреми; Савест је кашто глува, Гробови нису неми. Н и ови нис у н е ми. Из њих се нешто рађа, И што се скрити хтело Шапће се и нагађа. Ал ја нећу шапутати само; Имам гдаса који се не жаса (Не било га, кад би њиме ћут'о, Кад је Српство срамом притиспуто}) конФисковали. Ур.