Starmali

Година VI.

У Новом Саду, 30. Јуна 1883.

Бр. 18.

ЛИСТ 3 А ЗБИЉЛЕБ ШАЛЕ.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и цруге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 3 динара. — Вдасник и одговорки уредпик Змај-Јован Јовановић; главни сарадник Абуказем. Издаје штампарија А. Па.јевиЛау Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуаиоујс, \У јсп IX. 1'огсе1ап ;;а88е 5(».) — Претплата исве што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Е о л е р а. Са правдом се титрају Који су у власти; Слабијима светињу Примичу пропасти. Новине све гамижу Од проданих пера, Носле тога, дабогме, Долази колера. Децу нашу заводе Да се од свог туђе, И да њиних намера Постану оруђе; Да с' богаљи стварају Место карактера, После т о г а, д а б о г м е, Долази колера. АиђелпК сс одао Неком бесу кивном, Иопопи се веџбају У духу иротипном. Манастирска богатства Гута трбух ждера, После тога, д а б 6 г а! е Долази колера. Сузе раје кукавне Ни сад се не оуше. <У Србији кукају Све поштене душе; ( Настала је најгора И најцрња ера, После трга дабогме, Д о л а з и колера. .

Ох колеро колеро, Не било ти трага, Не желим те у кући Ни најгорег врага. —Ал баш ако мораш доћ', Бар имај системе, После тебе да сване Поштеније време.

Д-

;9 30 0'

Шетња по Новом Оаду. сш. Ја и мађарски министар комуникације, г. Кемињ, канда смо у боб врачали: таман Титељани истакли оне силне мађарске барјаке, што су заостали од изборског кораблекрушенија, да се суше, и там.чн ја почео штудирати како да напишем тестаменат (јер ми је предстојало да се превезем на виловачкој скели), а дође радосгап глас, да сутра сти «е министар саобраћаја г. Кемењ у Тител. Дакле с у т р а стиже! Но, помислнм у себи, ако будеш сувим путовао, па дођега до виловачког прелаза, онда ћеш заиста стићи у Тит ел — с у т р а ! Међутим похитим одмах к Вилову, да дочекам г. министра и да из његових уста чујем, којим ће бираним речима изразити своје височајше задовољство са саобраћајним расположајем у Шајкашкој уопште и код' ВгЈЛОва и на мошоринској Мутњачи специјално. Док сам ја ту на скели чекао, јер је скела била на другој .страни и астрономским дурбином могла се и догледати, дотле.је г. министар седео на сомотском канабету сепаратног пароброда и пио ухлађени шампањер, и тако је путујући Дунавом. и Тисом поред бифтека и шомлауског вина визитирао рђаве друмове и прелазе по Шајкашким и банатским барама. Најпосле ,ал' верујте н а ј п о с л е, стиже скела на ову страну онога мора од баруштине, и ми се помоливши се богу укрцамо у скелу и предамо се својој судбини,