Starmali

„Ст&р1ла,л:за:" излази трииут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и цруге крајево 10, — 5, — 2% динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главии сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Најевића у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уредиику (1>г. Ј. Ј оуииоујс , ЛЛЧеп IX. !'огс<'1апца88е 5(>.) — Нретплата и све штс се тиче администрације, штампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Година VI.

Бр. 19.

6)^X^(8 ^<§><^1? -ђ<$><§?(? Р ^ 7

С\У^ф ) «)<$><$>(Д —^ "ор 4 " Ж <у 4

КАКАВ ЈЕ ДАНАС ДАН.

Коло милих брата и милих сестрица, Чини л' вам се небо данас друга лица? Чини л' вам се сунце да друкчије сија, Јаворова грана много зеленија? Мириснији ваздух кроз зелено грање, Е'о да вам се нуди сам на уздисање, Видите л' да поток данас друкче тече^ Да је друкча трава да је друкче цвеће? Видите ли тице како друкче лете; К'о да с' мирис цвећа сам у венац плете. Лахор канда веје душу сузе чисте Осећате л' данас што још никад нисте? У горици лишће к'о да друкче шушти Разумете л' Срби језик тај немушти? То су српске виле, то ј' близина њина; Подигле се миле из својих пећина; Над главом нам лећу летом невидовним И рукама креку кретом благословним.

Дошле су да виде нови станак мио Што га ј' побрат њихов себи зажели Да посвете ове јаворе и дубе И гроб да пољубе, Хај, наше се виле к нама ретко кре^ Ретко нас облећу^ Јер су ретки дани који српске сине Овако једине. За то ; браћо мила не кидајмо кола Што се данас хвата на гробу сокола. Засадимо овде слоге наше цвеће И виле нас српске оставити неће, На потоку доле умиваће лице На Бранкову гробу палике кандилце; А то ће кандилце као звезда сјати И српској ће слози нову светлост дат — У најцрњој ноки неће бити мрака И тада ке Бранку земља бити лака. 3-Ј. Ј.