Starmali

Година VI.

У Новом Саду, 1(К Августа 1883.

Бр. 22.

ЛИСТ 3& 3 2 И Љ Л Њ 2 Ш А Л Е.

„СтарЈлали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодшпња 2 ф. — па 3 меседа 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 /а динара. — Власннк и одговорни уредник Змај .Јован Јовановић ; главни сарадник Абуказем. Издаје пмампарија А. ПајевиЕа у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапоујс, УУЈеп IX. 1»о1се1ап8аз8е 50.) — Претплата и све штв се тиче администрације, штампарији А. ДајевиКа у Новом Саду.

Две чорбе. Две се чорбе сад кувају (Видим, и да нећу), Једна с' кува у Стамболу А друга у Бечу. Беч и Стамбол, — ;;а тим кујваи' Многи баш не пишту*), (Најлепше је што се скува На своме огњишту.) Беч и Стамбол апетиту Баш не одговара; Али ништа, — све то стоји До добра кувара. Према томе свака чорба Могла б' бити фајна, Ал за сада, бар за сада Запрашка је — тајна. Ове чорбе нама до сад Још познате нису, Но ћемо их скоро, скоро Познат' по мирису. Народ за ког с' ово кува Тај живи у нади, „Мораћу вас, чорбе јести И да пије глади! „Ако једна почне пећи, Друга ће да пречи; Ако једна забрљечи, Шат друга излечи.

„У једној ће ваљда бити Славе наше дорбе(р), Благо роду, за кога се Две кувају чорбе !" Ове речи нису моје, Само су цитати; Ја ћу нешто друго рећи У једанајст сати: Ја бих вол'о ј е д н у чорбу, Ал да је пред кума; Једну чорбу, — са запрашком Српског споразума. А ји кад нам српека срећа Таке чорбе не да, А ми ћемо веџбати се Оштрењем погледа; Мотрићемо, бележити ПГ.а нам главе раде, Запамтити — који кувар Бо ље куЕат' зн ад е.

*) До граиатици требало би казати; пиште, —али му 1.Пиште, Вуле, Еоломани итд. имају улогу.

дри овоме помадо споредну

Шетња по Новом Саду. С1 .У1. Господи у Будапешти, као што су министри, чиновници, пандури и чивутски новинари, одмах се емучи и три дана немају среће, кад само чују или сањају што о злогласноме Новом Саду. Они себи представљају, а тако им представљају и њихови овдашњи шпијуни, да по Новом Саду све сами бауци трче дању-ноћу по улицама; да сваки Новосађанин има у сваком џепу по три оке димамита; да је свако перо на столу којег новосадског Србина револвер и да каме-