Starmali

Година VI. У Новом Саду, 20. Септембра 1883. Бр. 26.

ЛИСТ ЗЛ ЗЕИЉАЊБ ШЛЛБ. „Стармали" цздази трипут месетао. Годишља депа 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и ^руге крајеве 10, — 5, — 2 динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јоваж Јовановић; главни сарадпик Аоуказем. Издаје штампарија А. ПајевиВа у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоујс, \УЈсп IX. РогсеЈапцаззе 5!>.) — Претплата и све што се тиче адмипистрације, штампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Искрено призпање, „Видело" ми давно не дође до руке, Па ево га сада преврћем овлаш. У нодлистку нађох искрено признање: ,,ђ а в о ј е б и о м о ј к о ч и ј аш.'' Само наслов читам, не треба ми више, Несносно би било ући у детаљ. Бог и душа, искрено признање, Заслужује да га чује и сам краљ. ђаво им је даклем седео на боку ! У ђаволгкој руци били су кајаси! Ако икад браћо, сада запевајмо, Химну: „боже храни!" химну: ,,боже спаси!" ђаво ли је даклем бичем швићукао Кад се вид'ло да су пути страшно зли. И кад се већ кола хтела да изврате Тад је даклем ђаво вик'о: ђи! и хи! Е онда се нећу чудити ни дивит' Што нас место сунца завејав'о снег. Што је било шкрипе од точкова наших, Што је руда тако бубнула у брег. Труцнуша су кола, а господу слатку Из њихова сица избацио трес. Хвала милом богу, е је на том прошло Кад кочијаш беше ђаво или бес. * & Док господа ова леже украј пута И ногама у вис шарају параду, Донде би ја мог'о, — и то чипим радо, И поздрављам нову непознату владу.

Добро сте наи дошли, господо незнана, Који ћете сести у горње седиште, Ваљда ћете знати шта се од вас чека, Ваљда ћете знати шта се од вас иште. Борити се мора с прлликама разним, Јер на сваком путу нека стрмен ирети, Сиренски ће гласи мамити вас с пута Да не стигне само Србин својој мети. Па бог вам и душа, пођ'те нови људи, Пођи нова владо, пођи како знаш, Само паз'те добро, на колима српским Да не буде никад више ђ а в о к о ч и ј а ш. П—. Шетња по Новом Саду. СБХ. И дође нам опет весело време б е р б е, те се и код нас по Мађарској и у суседној нам Хрватској, Славонији и Србији весело пуца из пушака; грожђе у бурадима и крв у жилама почињу да узавру; набрано грожђе и хрватска права газе се ногама; људи и Чивути бегајуиз вароши у планину, да се науживају прнроде, и проводе ноћи испод ведр а неб а; котарице с тавана и мађарски грбови скидају се уз веселу попевку; па ти се ту весело одаб и р а грожђе за евењке и у. Србији посланици за скупгатину, те том нриликом наиђу берачи и министри и на много кисело грожђе; ракетле и напредњаци све пуцају и скачу у вис (а празна љуска њихова пада опаљена доле); бурад и учитељи се живо премештају с једног места на друго; стидљиве девојке и радикалци хватају се у сложно кол о, а напредњаци хоће по који пут у колу и да з апл ет у; цела се Фрушка гора и банска граница г 1мТ~7ц / /.