Starmali

Година VI. у Новом саду, 20. Новембра 1883. Бр. 32.

ЛИСТ ЗЛ ЗБНЉАЊЕ ШАЛЕ.

„Стармали" пзлази трипут месечно. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и друге крајеве 10. — б, — 2 1 / 3 динара. — Власник и одговорни уреднив Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Аоуказем. Издаје штамдарија А. БајевиКау Новом Саду. — Рукописисе шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуаиоујс, \У|сп IX. Гогсс1ат1ка88е 50.) — Претплата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

Телеграми. Из Египта. Ми смо до сада мислили да је Мохамед Ахмет лажан пророк. Али, пошто у корану стоји, да пророк Мади мора доћи пре судњега дана, а Судан -дан је ономад већ био, а другога пророка нема, то нам ништа друго не преостаје, него викнути: Живио Мјца! а наша је војска његовој проронанској глави само ^ поМада. Из пакла. Овде је синоћ био велики банкет у у почаст Николи Христићу. Сам роми Даба, попивши пашу сумпора наздравио је овако: „Чујем да су људи тамо горе дошли у искушење, да због његовог имена омрзну нисто и на светога Николу али за то сам ја, браћо моја ђаволи, дошао још у горе искушење т. ј- да због његовог презимена возљубим чисто и самог Христа." Ђаволи су мумлали, јер нису разумели дубоки смисао ове здравице. Но кад имје онај ђаво, што је бно код „Видела" кочијаш објаснио целу ствар, онда је решено да се својски потпомаже Христићева тако названа енержија јер је сав изглед да ће се ти трошкови јако рентовати. За тим се наздрављало појединим члановима данашњега Београдског кабинета ма да им се имена почињу са Бог-, Спас- и т. д. — Најузвишенија здравица напијена је оној електричној струји, која је нетнаестогодишњу мумију у живот повратила, и тиме измирење и споразум онемогућила. С!ви су ђаволи били ванредно весели и играли су нову игру, којасе зове Домбуршки канкан."

Има што може бити_ има што не може. Батра може бит' без дима ; Дим без ватре, никад, роде. Вода може бит' без рибе Али риба не б&з воде.

Гора може бит' без ловца Али ловци не без гора. Фосфор може бит' без мисли*) Ал не мис'о без фосфора. Сунце може бит' без земље, Ал без сунца не мож' земља. Темељ може бити снажан, Ал не снага без темеља. Шкогка може без бисера, Али бисер не без шкољке. Мома може бит' без среће, Ал не срећа без девојке. Вино може без игумна, Ал игуман не без винца. Коњиц може без јахача, Ал не јахач без коњица. * Ова песма нема смисла Док се нешто још не дода: Народ може бит' без,»краља, — Ал не и краљ без народа. Палилулац. Шетња по Новом Саду. (XXV.. Новосађани се најрадије шећу по оним местима, на која највећма вичу: тег зсМшрЛ Аег каиД. П.р оменад у су већ изели живу својом грдњом, да им смрди и да је пуна прашине, а овамо су наше госпе вигае у променади него у кујни; за пијацу веле, да је тако блатњава, да је спрам тога блата иришко и *) т. ј. без туШк наметнутих мисли. Јер фосфор без сумае има својих роБепнх лисли, — иначе се не би светлио.