Starmali

„стармали" број 4. за 1884.

31

Сећа се Еако ј* слатко У кругу њеном дисат', И како му је шапћућ, Обреоа скоро писат'. Он~чека, гледа, чека, Ал не види се нико Ох, писмоношо драги, Та где си за толико ? Нај'даред ето неко. . . Писмоноша се јави; И он је писмо стек'о, Подиђоше га мрави. Куверту брзо кида И писмо љуби жарко, Ал у тај исти часак Смрче му с' сунце јарко. То писмо — у ком мишља Да с' љубав пера лаћа - ■ То беше опомена Од његова кројача.

Г-н

Само га је збунила Неки професор напуни електричну батерију и рече својим слушаоцима: „Видите, господо, ова је батерија тако јака, да би највећега вола збунила, а човека би убила> кад би јој се примакао." То гсгорећи дође он случајио мало ближе него што би смео; батерија се отвори и обори професора на земљу. ђаци му таки прискоче у помоћ, али он се и сам подиже, протрља очи и рече: „Хвала богу, само ме је збунила!"

А.

Б.

Ништа није без узрока. На што ли је — ако знаш, Дангубицком екипаж ? Било суво, било блато, Он се увек возат' мора Он се воза само за то, Да не сретне кредитора.

Извештај о гласању за награду До сада су ова г. г. гласали и овако: Васо Јакшић у Дервенти; „Киселе паприке" и „Мајсторија козе пасе". Илија Станковић у Земуну: „Еп дгоз" и „У мамурлуку". Стев. Паланачки у Сомбору: „Мајсто рија козе пасе а и „Салашарска љубав". Алекса Будисављевљевић у Осеку: „Мајсторија козе пасе" и „Зашто се није ожепио". Враћа Јовановић уЗемуну. „Један дан из ђачк. живота" и „Еп §го8".

Стев. МиловановА у Н. Саду: „Еп §гоз" и '„Мајсторија козе пасе". Јов. Шрам у Фаркаждину: „Мајсторија козе пасе" и „У мамурлуку". ђорђе Јовановић у Пожуну: „Под прозором" и „У мамурлуку". Илија Билбија у Купресу: „Неколико листи из мога пилићарског живота", „У мамурлуку" и Мајсторија козе пасе". Паранча Бааанин у Шкарама: „Неколико листп из мога пил. живота". и ,ЈТод прозором". Јов. Шешић у Шиклошу: „Под прозором" и „Један дан изђачк. живота". Паја М. Бикар у Сомбору: „ Један дан из ђачк. живота" и „Накаљаније на вашару" Д. Поповић у Варловцу: „Мачсторија козе пасе". Косара Попадић у Мерану: „Две руже" и „Мајсторија козепасе". ђока Л. Поповић у Темишвару: „Мајсторија козе пасе" и „Како сам ја писао тестаменат". Још има десетак дана рока зашиљање гласова. Сед мога ов. месеца закључићемо гласање и у 5 броју објавићемо резултаг. Уредништво.

Одговори уредништва.

Ариљду. Послатом песмом одланули сте јаду свом и општем. Ако баш ова ваша песма и не изађе у „Стармалом", у томе ће смислу бити друго што, колико за добро вађемо. Мати Неанановићу. Ако је и полак истина што вам је искушеник причао о намастиру Б . . . . , саблазно је и нресаблазно. Састав ваш у овој форми неможемо штампати, али ћемо прибележити и запамтити, што смо овом приликом дознали, — биће прилике кад ће се моћи по нешто употребити. „Залуд мука". То је наслов ваше хумореске, — а исто нека вам буде и одговор.

Још се могу добити сви бројеви »

доноси у своме другом броју за 1884. ове чланке: 1. Палата у Монтреалу, (са сликом). 2. Бранкове смрзнуте ручице, — приповетка од Браца Мите. (Свршетак). 3. Пето и псето, (песма са сликом), од 0. 4. Крспо име у С $ба, од Радојице. 5. Решења рачунских питалица. 6. Овејана зрнца, 7. Тетино несретно житије, (песма са 6 слика). 8. Физичке вештинице, (са 2 слике). 9. Чавка. (по К. Русу,) од М—тин. 10. Два говора о св. Сави у школској дворани у Земуну 14. јан, 1884. Написао А. Кузмановић, учитељ IV. разреда. 11. Разнолије. 12. Даштања. 13. Чика Јовина пошта. Рукоппси и све ш то се тиче уредништва, шаље Стармалог" од почеткд до данас.