Starmali

„Стармади" излази трииут месечпо. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 'Л иесеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2'/а динара. — Вдаскик и одговории уредник Змај-Јован Јовановић.;'гдавни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Пајевићау Повом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (ј>г. Ј. Јоуапоујс, ЛЛЧеп IX. РогсеПап&авве, 5(>.) Иретнлата и све што се тиче администрадије, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

,,Чему та борба? и Чему је та борбаР' То питање сада Не стављамо ми, То питање налазимо Сад у „Застави." Ко прочита насдов овај Радосно би смео касти: ,Хвала богу. „Застава" се трза Од слепила страсти! Хоће да се служи Разлозима само А то ј' сретно поље, Са ког не бегамо." Ал ко чита даље, Том се бистре очи, Јер се чланком тиме Жалосно сведочи, Да о блажјем тону к 3астава к не снива; Да се љута борба Сад тек изазива. Људ'ма који остадоше На старом бравику; Који право своје бране Свету на видику; Који могу бити Политици слаби, Ал с' не даду да их Нови вртлог зграби, Не пуштајућ' уверења За варљиву дену, Тим се људ'ма данас „Застава" окрену; Она сталност њину Сокачки запсива, II држање њино ,06ешћу а назива.

У те људе дрза Безименик неки Ударити копљем Својих речи преки Чујте какве грдње Нод „Заставом" лије: Да у ових људи „Родољубља" није. Најсветију искру Тиме им одриче Ао клеветниче! Па и то му јоште мало — А зар с' мол^е рећи горе!? Може, може, кад се ко год Баци страсти у поноре. Оном јату, које Начела не мења Безименик вели: Да нема — „поштења" . .

Ох како је гадно! Ох како је јадно! Ох како је тешко 0 беснилу 'ваком Говорити хладно. . .

„ Чему је та борба? и То питате в и ? То питате в и, Још у „Застави"! На то ће вам одговорит' II најмање дете; Та ће борба за то бити — Јер је ви хоћете Неко. (Који је даклем узалуд тражио братскији то&и* кпепЛг)