Starmali

У НОВОМЕ САДУ

1884.

„Ота/рхлали" издази трипут месечио. Годишња цена 4 ф . — погодигања 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 2 динара. — Власник и одговорни уредник Змај -Јован Јовановић; главпи сарадник Абуказем. Издаје штамтарија А. Па.јевића у Новом Саду. — Рукоииси се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапо\Чс, УХЧоп IX. РогсеИапдаззе, 5(>.) — Претплата и све шт« се тиче администраци.је. штазшарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Тешнте се,®ој путнпци, Које нужде на пут прате, А путујућ' првом селу По глибу се копрцате; Тешите се, децо мала, Која сте без школа, Те без зиања постајете Ил слепац ил дола; Тешите се, јадни болни, Којим бол дотишта Не имајућ' у болести Људскога склоништа; Тешите се гладни, које Патња кињи многа, Те с' морате селити из Завичаја свога; Тешите се безкућници Пред комшијнски врати, Који кућу продадосте Да се порез плати; „Да с' тешимо! — али чиме? Реци, тако т' вида." Са палатом за дијету — Што ће да се зида.

Хеј негда се простије Стизало до мете! И под ведрим небом се Дри,але дчјете. Није с' много дрмало На десно, на лево, Ал се народ међ собом Боље разумев'о. Не сејаху с' размирице, Где им места није,

ПАЛАТА ОД 16 МШШЈОНА, Већ сви сложно скакасмо Против турске змије.

Али сад се презире Равно под>е Р а к о ш, Бес нас шиба кривом нољу, Што се зове р нск ош. Раскошити кошеве, Око тог се мота, И за то се довољно Нађе „патријота". Ал доцне је опомена моја; Да, — ^етЈа разза^; На реду су опомене друге: Сад ћути па плати! Но већ кад нас црв подгриза У језгри, у среди, Нек је барем оиом лепо, Ко из даље гледи. Кад већ нема у срцу нам Среће, правде, мира, Нек се барем туђем свету С помпом импонира. Нек се зида даклем здрада Злаћаних салона, Нек се зида, — шта су нама Шеснајст милиона!" Нек се зида та палата, За вековејака, Н ека допре (бар оџаком) Небу до облака; Нека буде колосална Аритектска фуга И достојна велачине — Државног нам дуга, . . . Покорњејши слуга.