Starmali

„Стармади" нзлази трицут месечно. Годишња цена 4 - погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . 8а Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 /, динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић. ; главни сарадник АбуказеЈМ. Издаје штамнарија А. Иајевића у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1>г. Ј. Ј оувиоучс , МЧсп IX. ('огсеИапцаззе, 50.) — Претплата исвв шт« се тиче администрације, штампарији А. Пајевића у Новом Саду.

Шетња по Новом Саду. С1-ХХХ1У. Још који ведар даа и још који мутни збор да прође, па ће наши „нотабидитети" доћи у заслужени мир, да на лаворикама својим одморе своје трудне и по чапашу иструцкане кости, јер није шала при дана шњој рђавој комуникацији одвести се на врат на нос у Будапешту, па за тим се врнути у Кикинду и тамо скројити пароду нову капу, одатле доспети у Жабаљ, па се тамо полибералити, одмах за тим отрчати у БелуЦрквупа помоћу солгабирова Палфије будитинародну свест, одатлесе пожурити у Уљму намодерно Косово поље, после тога са певачицама Панчевачким држати у Сакулама збор на ноте и онда још стићи за времена у Долњи Ковиљ на ,сјајан ручак" и пошто су ту неколико кнедли прогутали вијнути се у Турски Бечеј и у Турску Кањижу и онде пред госпођом Силађијевом изјавити, да »српска народна странка" (Кикиндска) није ништа друго, него Тисина либерална партаја, која ће преко свога кандидата. секретара »Матице српске", да изрече Тиси захвалу, што је одузео „Матици" управу ,Текелијивог завода" и забранио питомцима „Матичиним* изван Пеште слушати своје науке. А кад још узмете на ум, да су поједиеи трчкали и по Мошорину, за тим се отисли (или оТисли) у Надаљ, па прескочили Чуруг и Госпођинце те се нашли у Јарковцу — онда ћете ми сви одобрити кад кажем, да је крајње време, да се господа мало одморе, да дођу у заслужени мир, покој и пензију, као што ће и доћи чим избори посланика арешли буду. Да ли ће добити потпуеу пензију шги тек само неки Тисин „гиаденгехалт" или ће се пак пензиоаирати \Уаг1;е§еМг* те у чекању том иоседити — то ја не могу знати, јер се с њиховим бирташима еисам рачунао, а чини ми се да су и они правили рачун без бирташа. Него ће избор без сваке сумње бити занимљив и величанствен. Јер кад су изборни зборови тако сјајно испадали и с таквом помпом држани, шта се тек од из-

бора самих може очекивати! Кад су на зборовима суделовали солгабирови и пандури, онда ће на самим изборима ваљда још већа господа, на пример сами минис т р и, бар својим саветом ако не личним присуством, суделовати; кад су на зборовима сијале сабље и бајонети, ваљда ће на изборима цео пештански арсенал бити изложен, да га љубитељи могу посматрати; кад су о конференцијама и певачке дружине торжеству припомагале са својим дичним певачицама, ваљда ће о самим изборима сам Фрања ЈГист и оперске певачице Енова, Вилтова и Туролија својим дивним гласовима припомоћи, особито онде, где други обични гласови не буду довољни; кад је на збору био и један Сарајлија, сад ће ваљда о избору доћи цело Сарајево и цела окупирана Босна, да нас опомене, кога ваља да бирамо; кад се о зборови ма и за време зборова „Застава" служила изразима „дечурлија," „букачи," „трутови," „чурушке буџе," „урличу бесни зверови," какве ћемо тек изразе дочекати о самим изборима, јер кад су они горње називе за своје политичке противнике употребљавали онда, кад су још држали да ће победити, какве ће им тек речи диктирати њихов расположај овда, кад увиде да су се осрамотили и срамно пали, — т е се изразе не усуђујем ни покушати да навађам, а друго морамо причекати, да изиђе друго умножено издање Каменковог „Отменог света!" Браћо бирачи! Сетите се мученика нашег народног, Милетића! Помислите шта је он трпео за нас, шта и данас трпи! Он је још жив браћо ! Он још дише, његово срце још куца! Сваки дисај његов лети из далеких крајева^у народ његов, у народ српски; ми увлачимо у себе онај исти ваздух, јер га је за нас издисао; из његових је груди. Сваки откуцај срца његова још и данас бије за народ српски. Дочекајмо их у своје груди! Дишимо духом његовим; осећајмо са срцем његовим! Па онда радимо, каво пас бог учи.