Starmali

У НОВОМЖ САДУ

20. ЈУНА. 1884.

„Стармали" излази трипут месечпо. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на В несеца 1 ф . За Србију и друге крајвве 10, — 5, — 2 1 / 3 динара. — В.1асник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штамдарија А. Иајевића у Новом Саду. — Рукониси се шиљу уреднику (1>г. Ј. Јоуапоујс, \Ујсп IX. РогсеИап&азае, 55.) — Претнлата и све што се тиче администрадије, штамнарији А. ПајеввКа у Новом Саду.

РЕГЛАМА ЗА НОВЕ СЕЈМЕНЕ, Чгуа је идеја — то се ве% разуме ; а у стихове изгледа као да је сложио Абердар, — и то би био његов треИи „јек и ).

§ IВашему Сејменству Име је „Жавдарм". (Мн мигнемо, а ви Вичете А1агт! § П. Сваки жандарм мора имат Фантазнју јаку, Кад устреба да нам нађе У јајету длаку. § Ш. Р е д је главни нрннцин Пред нашим ногледом; За то ћете и зулуме Свуд правити редом. § IV. (Овај параграф неће се написати, — јер се за цело зна, да га краљ не би потписао. Него ће га Гарашанин сваком Сејмену у уво пришапнути.) § Поповн нам кажу: Брак је нека тајна; Ви на тајне насрћете, Не фали колајва. § VI. Ако народ много ћути: То добру не слуги. Од вашег се чека труда Потребица ванреднога суда. § VII. Што се тиче ваше плате, Буџет неће бити тесан, Јербо Сејмен треба да је И пијан и бесан.

§ VIII. Ради веџбе ваше, И к'о неки ншас, Представљаће с' сваквог лета По једанпут Рабагас. § IX. Боље ј' емаћи онога Који није крив, Него један сумњив Да остане жив. § X. Ко пред судом сведок буде Дисциплине нек се сети; Вама ће се веровати, Не морате с' ни заклети. § XI. Од ајдука клоните се, У њега је бојна спрема; Ал на нароц — — кад вам воља, Он оружја нема. § XII. Држава се за вас брине Ал ко жели више плате, Само треба — ви већ знате Да измишља атентате. § XIII. (Овај параграф, са несретним бројем XIII. садржава неке еитнице, које није вредно подносити краљу на потпис. Но о томе ће се Европа већ обавестити у своје време.) § XIV. Тесаци су ваши оштри, Само рука не буд' лења. Уог"№аг1;5 даклем, носиоци, Створиоци јавног мнења! Калимегданџија.