Starmali

Нешто о колери, Свакој беди добро је Погледат' у лице, Иремерит' је погледом Од А до ижице. И колера ј', да богме, Неки божи тресак, Зато немој, брате мој, Да загњуриш ирема њој, Као оно тица ној Главицу у песак. Боље ју је гледати Док је у Туљону, Него кад се примакне Нашему кордону. Док санитет припрема Карбол на тенане, Иогледајмо колеру С неке друге стране. Колера је, истина, Гарашанске врави, Ког ухвати за гушу Радо га задави. Колера је ј< ш уз то Германове среће, Наметне се баш тамо, Где је нико неће. Она има још уз то Ки индско начело, Тамо ниче, где је нешто Трухлити почело. Њезино је јунаштво Из Тисиних бдра: Ко се боји, онога Иајвећма обара.

И заиста, кодера Кукавице тражи, Онај је сигурнији, Који се куражи. Комплимент јој шарати Ципелом и петом, И руке јој пружати С опортунитетом. На колена понизно Падати пред њоме, То би бидо најлуђе, По рачуну моме. Зато, браћо, сваки нек Страх за пећку баци, Свакој хали најбоље Одолу јунаци.

д.

Шетња по Новом Саду. СГХХХУШ. Ова људска филоксера, што влада у Тулону и Марсељу још никак» да се смири, те човек кад узме новине у шаке, а он место да чита какве радосне вести, како Тиса даје у Гесту соареје, како се у Будапешти зидају булвари, како Абердара часте у Смедереву, како иоп Дина кор^гешује за Гиду Рохонција и како онај учитељ разбија деци главу кључем од капије, — место свега тога читамо жалосну статистику, црне цифре о томе, како сићушна биљчица ј р дна, колерин бацил, који је невидим и слабачак тако, да би их мало дете могло милијонима милијона на једанпут одувати кад би пред њим ва столу били нагомилани, како таЈ сићушни и невидими створ божиј обара немилице пајплеменитије створење божије, човека, одареног разумом и умом, који жељезнице и телеграфе измишљава и звездама путове мери! Нема ваљда читаоца новина, који са страхом не отвара нов број новнна, кад му га донесе писмоногаа

„Стармали" излази трипут месечко. Годишња цена 4 ф . — иогодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и цруге крајевв 10, — 5, — 27з динара. — Власнжк и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штам ирија А. Па.јевиКа у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1 )г. Ј. Јоуапогјс, \\'јеп IX. РогсеИап^авае, 5(>.) — Претплата и све шт« се тиче администрације, штампарији А. Иајевића у Новом Саду.

10. ЈУЛА. 1884.

У НОБОМЖ САДУ