Starmali

За сад Панчеву, (а други иут другим мсстима). И мајка своје чедо укори (Матерња љубав карби не смета) Кад чује ил кад види жалосна Несретне путе свога детета. Ја нисам мајка нашем Панчеву. За то ћу попут света отмена Рукавицама дирнут' ово питање. — За кратко време каква промена 1 Светло је било негда Панчево, Угледно светло, светло угледпо; Ретко си игде наћи могао Снаге и воље тако уједно. А данас стижу гласи јадовни, Ох сустижу се гласи немили, Ја сам их гуто с мојим сузама, Гут'о их, гут'о — а сад се прелилп. Једну по једну школу дадосте, Једну по једну, — сад и последњЈ ; Па где ће села наша налазит' Пример и подстак своме борењу ? Чангови ће вас можда хвалити Вашим ће новцем школе зидати ; Туђину с' нађе и отац и мајка, Ал ко ће наше ране видати ? Сандуловић и Барајевац, хеј . . . Чујете л' гбрки уздах с гроба им! Ви не чујете, — јер се неко : смеје; Ко се ту смејат' може ? — Тордаји. ' ' А где ће вера наша н а ј п р в о Дочекат' љагу срамно плачевну: Туђим се речма богу молити, И то да буде зар у Панчеву!

Полако с' ваша крила ломила, А бегало вам испод ногу тло; А за то време никло ј' нешто друго, Никло је само — семе кикиндско. И женам' вашим већ је било срам, Прегнуше вршит' неку задаћу, У место руку да им пружисте, С подсмехом ви им дасте — варјачу. Па да л 1 да нижем низ тај и даље, Да скупим све што још преостаје? Да ли да рекнем, да л' да поменем Ал нећу више, нећу, — доста је Ви ћете с' можда сада пренути И једнодушно, сложно сипати, Ал не на себе, већ на мене јед: Како сам смео то написати. Но Ја сам само дужност чинио А болно ћу је чинит' опета, И мајка своје чедо укори, Матерња љубав карби не смета. —ћ.

Шетња по Новом Оаду. СХСУ. Од свију политичких догађаја, што су сада на дневноме реду, најважнији је догађај : берба, што наступа. и то не мислимо ми овде ону бербу, што ју славе дефр уданти на поштама и иначе у државним касама, јер ове бербе бивају преко целе године, него ми овде имамо на уму ону бербу, на којој се пуштају ракетле, једе свињски ћебап и прескаче ватра, а то је>, молићу, велика разлика од оних гореспоменутих бераба, јер господа дефрауданти не пуштају ракетле и не ложе ватру, него раде свој посао онако у тишини и помрчини, а ме^сто да прескачу ватру, а I они прескачу воду и нађу се док си оком тренуо | већ у Америци, а кад се дефраудација открила, ови већ и забораве да су икад били у Европи,

О/ л * шж 0Љ.;,-^.ГГ - * '

ш

„Стармали" излази трипут месетао. Годишља цена 4 ф . — погодишаа 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 /а дииара. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамзарија А ГГа.јевића у Новом Саду. — Рукониси се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јогапоујс, УУјен IX. РогсеНап^аззе, 5(>.) — Претплата и све штс се тиче администрације, штампарији А. ПајевиНа у Новом Оаду. — За огласе плаНа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 иовч. за жиг.

20. СЕПТЕМВРА 1884.

У НОВОМЖ ОАДУ