Starmali

ГЕЗГовоз^е Оа-дзг 20. ■Ф>е6рзга.ра; 1335-

„Ста -:/.али" ц.члази трипут месечно. Годишња депа 4 ф. — погодишња 2 ф. — на 3 меседа 1 ф. За Србију и друге крајеве: 10 — 5, — 2 1 / 3 дипара или Фраика. — Власник и одговорни уредпик Змај-Јован Јовановић; Издаје штампарија А Па.јевића у Новом Саду рукоииси ее шиљу уреднику (1 )г. Јоуипоујс, УУјсп IX ГогсеНапцавае, 50.) — Претплата и све што се тиче адмииистрације шиље се штампарији А. Па(јевиКа у 11ов. Саду. — За огласе плаКа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 80 новч. за жиг.

И ово је добро знати — пред сабор, Свака снла овог света, Велика ил мала, Према својем достојанству Нађе и телала. „Турски Марод", ои је труба (Ма и зар'ђана), Труба срца, труба душе Анђелић Гермапа. За то кагато и гнушање Одбацим на страну Кад год хоћу да у душу Завирим Герману Кад год хоћу да у душу Завирим Гермаиу, Ја прислухнем ову трубу Гадом зар'ђану. И јуче ми „Турски Марод" Дође од некуде, И ја рекох: Дај да видим Како сада гуде? Из тог броја поздрави ме Еиберт гроф Белкреди, Он нас учи, шта „апоштол" ћирил, „Метход" вреди. Гроф нас зове у Велеград, У чистом хесапу, Да љубнемо у папучу — Кога ? — Лава папу.

Гроф већ знаде где се јаје То може излећи И тај позив »Туркос* прима Без пропратних речи. „Туркос" прима соп атоге Овај позив лепи . , . Е, на то би прогледали Да смо трипут слепи. По том путу у Велеград Посуто је цвеће .... Па хоће-ли Герман ићи? — Сад још можда неће. Можда ће се изкобељат' Из ове дилеме, Помишљајућ е је рапо, Е још није време Да се збуде (што одавно Иагаа сумња гуди) Што рим-папа в т о л и в р у ћ е II о д л у ч н о ж у д и."

Шетња по мал нисам рекао, боже ми оирости, по — Будапешти. Ал сад би и било в г еме, да се извучемо из обичпог круга. У овој земљи се п онако све чини без нас; нас никад не питају ; на пас се нико не обзире, па коме је од нас стало за тим, да се истакне, ето му прилике. Може отићи у Будапешту да честита Тиси десетогодишњицу његове владавине, дакле може као