Starmali

1Г Иовоие Оа-дзт 20. априла 1885.

„Стармали" издази трииут месечно. Годишва цеиа 4 ф . — погодшиња 2 ф . — иа 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — 5 ? — 2 1 / 2 динара илиФранка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. Иајевићау НовомСаду рукоииси се шиљу уреднику (»г. Ј. Јоуапоујс, ЛУјсп IX- 1*огсе11ап§а8§е, б(>.) — Претпдата и све што се тиче администрације шиље се штампарији А. ПајевиКа у Нов. Саду. — За огласе нлаИа се 6 новч. од реда, слова Еао што су ова и сваки иут 30 новч. за жпг.

Оитуација, Шта се чује из Афгана? Има л' гласа кака? Од Пенџета сад ће канда Бити наглавака. Кад се приђе и коракне Да с' Иенџе наглави, Оног часа п тренута Мир ће да заглавп. Новинари већ ратују, То јест на папиру. Али силе ц сада се Још надају мпру. Надају се, — али за то Свака оштри канџе, Да заграби, да залапи Што на близу нађе. Или близу, ил далеко, Како згода даде, Ил да отме, или, или, Ил' бар да украде. Чудне трке, чудне збрке, Кад затруби труба, Искочиће халапљивост С оружјем до зуба. Кидаће се прнјатељства; Морал ће да жмури; Дераће се уговори У тој страшној бури.

Стоппће се у тој ватри Многе везе вајне, Избијаће прикривене Намерице тајне. Збунпће се многа памет, Клецнут' многа снага, А планове старе ветар Носиће без трага. Једнога ће бес да тера, Другог страх да давп, Десно, лево; горе, доле; Биће хаос правп. Шта ће бити из тог свега, Не могу да судим. — Тешко роду, кој' се аађе Под вођама лудим. ад. Шетња по Вршцу. IX. Опште је позната ствар, да су Цигани врло досетљив народ, а свако се од нас сећа, како се Циганин правдао, да еије украо кова, него да је коњ њега собом понео, па га се није могао опростити, већ је морао, хтео не хтео, на њему јашити. Алп та многохваљена циганска досетљивост не вреди више ни по луле дувана, јер је исту превазишао наш познати адвокат Бурназ, а да је тако, ево ме п да докажем, Ових дана било је код нашег среског суда рочиште у кривичној ствари, што је летос Бурназ насред улице усред белог дана једног овдашњег одличног грађанина ударио по лицу, па за тим окренуо своја јуначка леђа и побегао горе у свој стан. Сад се у