Starmali

182

„ОТАРМАЈШ" БР. 23. ЗА 1 8В5.

СХХ1Х. ТегМшп 11011 <1аћи'. Ко (т хтео да пуца На муву из то па, Боји с' е ће му се Смејат Еуропа. Е па шта да ради ? Ту се треће не да, Ид се мора мавут' Топа и торпеда, Ил мора начинит' Од муве м е д в ед а. Ту се треће не да. Г—д—н. Политични речник, За „Стармали" пише Жерапица. (Продужење.) Чивутин. Онај који приповеда обрезаније наше автономије. Труо кромпир. (Види благодјејаније).

Земун. Варош која бана Хедерварију све донде није изабрала за почаснога грађанина, док овај није издао зе. маљске списе.

Кушевић. Мирођија, које се на разне чорбе истрошила, те за сабор српски ни мало је није остало.

Посланички програм. Мућак, који се таки разбије, чим се са Мартинова брда скотрља.

У вече опет увек су ишли Јови, берберском шегрту, ког је официна била на великом сокаку, баш у том шору где и лубенице. Ту су имали један дугачак канап, који је на једном крају имао два крака, а за сваки крак био је привезан по један велики клин. Глиша и Миша узму тај крај ди су клинови, па ајд лубеницама, а бербер Јова опет седне на праг од официне, па држи други крај канапа у руци. Вече је, сутон, дакле не види се у сокаку нипгга> само шго код лубеница тијо гори лојана свећа. Глиша и Миша оду с канапом у руци, па разгледају лубенице. Обично Миша после узме канап с клинови, и, док Глиша пиљара или пиљарицу заговара, дотле он забоде клинове у коју лубеницу, тргне мало канап, што Јови берберу толико значи, да вуче. А Јова опет разуме то, па лагано, лагано и довуче лубеницу у официну, куд после и Глиша и Миша оду, и с Јовом бербером слатко је поРУчкаЈу. Но једанпут им ово није баш најбоље пошло за руком. (СвршиКе се.)

Кетелеши. Човек, који није Србин, па ипак за то не види правде. Чудић. Делија, коме је слободно да се чуди што није изабран. Посник. Богослов.

Испосник. Калуђер, који је већ испостио (док је још у благодејаиију био,) — па сад и оже са благословом мрсити. Новинарска кауција. Барометер, који се диже за време избора и пред сабор. (Њиме се уједно мери и бара неких слепаца).

Динамитлије Људи и нељуди, који раде око распрштавања сабора.

Солга. Поремећена Слога.

Слога. Поремећен солга.

Парасит. Продан новинар, који никад није пара с и т

Шапом се зове она рука, која не уме да рукује народним добром. него служи шта јој страст шапће

Демагогија. Нештошто може здраво шкодити (нарочито кад се људи о томе препиру у невреме и без потребе).

Копрена. Ваља је бацити на прошлости, — али тек онда кад се осигура будућност.

Жеравица. Идеал моје маленкости. А зашго? Јер жеравицаможе пријатељада огреје а непријатеља да опече. (Могло би се и иродужити.)

На квартиљу. У селу С. у Бачкој живео је неки гајдаш Баба, који је био на једно око дрљав и који је због нерода, али и нерада врло осиромашио тако, да је имао кућицу и у њој једну клупицу, на којој би Баба по читав дан лешкао. Срећом је имао богате синовце, који су му бар храну давали. Једног дана дође му неки војник и рекне: „Ја сам газда, код тебе на квартиљу." Кад то чу Баба, скочи с клупице, огрну своју стару опаклију, па војнику рекне : „Баш ти хвала синко, кад ћеш ме одменити, већ ми се досади ове зидине чувати," те оставив јадног војника оде својим синовцима, а војник видећи, да нема ту ни кучета ни мачета, оде од куд је и дошао. Жеравица.