Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 1. ЗА 1886.

7

Одгризло ми прасе. Па зашто не плачеш. А шта ћу да пдачем.

Одгришћу и ја њему.

Блах се отелио _ . у једном селу близу Темишвара догодио се овај истинити случај. Један влах купи краву стеону и дотера је кући. Ту сад тек настаде право весеље, и једва су чекали да се крава отели. Кад већ и то жељено време дође, почиу редом ноћу пазити, једне ноћи [човек, а друге жена. Тако је талија донела, да се крава отели баш оне поћи, кад је жена стражарила. Док је жена у штали пазила, дотле је промућурни влах пешто страшно сањао, — а знате ли шта ? пи ово, ни оно, већ баш да се он отелио. У тај мах се и крава распала са бременом, а весела жена спонаде теле, па хајд мужу да се пофали. Дрма га, вичеаја, не помаже ништа, вла само муче и стење. Жена метне теле поред њега и покрије х ч а опаклијом, којом је и вла покривен био, па изиђе напоље у шталу. Вла се у том пробуди, протре очи, те поче о своме сну премишљати хвалећи бога што је то само сан био, У тај се пар и теле поче мицати, а вла опипа да види шта је. Кад је видио да је збиља теле, није му више ни требало, спопаде теле, изнесе га и баци га у житну јаму, понда се као здрав читав врати и легне. Кад и жена посвршава на пољу, уђе у собу весела па одма приђе кревету, разрогачи поред жишка очи — и зачуђена запита: „А ди је теле?" Вла одговори: Еј наопако па зар и ти знаш, да сам се отелио! Еј моје срамоте „Та говори ди је теле? рече жена?" „Бацио сам га у јаму: ао немој ником за ово говорити." „Та убила те мати божија, а како би ти теле бацио? ? Тек што сам га унела из штале унутра!!" Сад се тек влау разбистри мозак, па озбиљно запита жену: па зар се нисам ја то отелио ? У Молу се причало, у Ади прибележило, у Новом Саду штампало; а читати се сме свугде куд „Стармали" допире. Ђ.

II и т а н. е. Јесу ли, и на што су нам потребне буве и стенице. 0 д г о в о р. Буве и сгенице су нам потребне, јер иначе не би било кога, да поједе онај силан инсектенпулфер, што се сад фабрикује.

хвала богу, са вечером сам готов, а и литру вина сам попио; а сад молим вас позајмите ми једну форинту, да вам могу вечеру и пиће платити, — јер ја не радо остајем дужан, Циганин био на визитацији и ту иоказа докторима да су му на десној руци два прста згрчена. — А од када су ти та два прста згрчена, запита један доктор. — Има већ десет година. — А како су били пре тога. Циганин се заборави, па опруживши сви пет прс.ију рече: Пре су били ево оваки.

Вандрокаш неки вечерао је у једној гостионици. Кад је довршио вечеру он ће рећи гостион ичару: Но Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка^о^анас.

Господар. Јовапе, отиди господину домину, позови га да ми дође довече на чашу вина. Јован. Па добро де, — ја га могу позвати; али верујте, да неће доћи. Господар. А зашто? Јован. Та њему чаша вина, није ни на један зуб,

Молимо да се гласа! Од 24 ог броја до краја прошле године било је у нодлистку ,.Стармаловом" осам хумореска, које су нослате на расписапу награду. Хумореске су ове. 1., По сата у полицији. 2., Еако да дођемо до новаца. 3., Затпто ја не носнм сат? 4., Маскенбал. 5., Нема пријатеља. 6„ Дипломатски. 7., Наздравље пиштољ. 8., Чика радино страданијеМолимо свакога претплатника да нам до последњег јануара о. г. јави којој хуморесци досуђује прву, а којој другу награду. За тим ће се таки обзнанити резултат гласаља. Ко нам после тога рока јави, неће се уважити. Гласови нека се пошљу па издаватељство „Отармалог" у Нови Сад. Издаватељство „Стармалог."

Новије књиге, музикалије и листови, које уредништво добија у замену. „Дижимо шкоде." Двозбор четворогласан мешовит и двогласан дечији уз пратњу гласовира за две руке. Написао Р. Толингер. Цена 75. новч. Гудало. Часопис за унапређење гласбе. Излази у Кикинди сваког месеца по једаред. Уз сваки број издаје се и по једна гласбовина. Уређује Милан Петровић. Цена за Австро-Угарску: за лист без прилога на год. 2 ф. а са прилогом 8 фор. 80. новч. Боеанека Вида. Излази у Сарајеву двапут месечно на два табака са илустрацијама. Уредвик и издавалац Божидар Никашиновић. Годишња цена за Босну. Херцеговину и Аустро-Угарску 4 фор, полгодишње 2 фор. еа_ месеца 1 фор — за иностранство 5 фор. — 2 ф. 50 — 1. "

3

Ши-тШ