Starmali

"У 1Е1о:во:м:е Оадзг 20. ја>Есзга,ра, 133©.

„Стармали" излази "рипут месечно. Годишња цена 4 ». — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2 1 /а динара или Франва. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. ПајевиКау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоу1с, Л^Чсп IX- РогссИап^авае, 50.) — Претплата и све што се тиче администрацшје шиље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаКа се 6 повч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жкг.

Балканско полуострво. Дрошлост ти звамо Од многвх лета, Од многих века ; То и ти знадеш, Ал шта те чека ? Чека те душман Да се распудиш; Чека те пријан, Да му се нудиш. Чека те ближник Са с к у п и дари; Чека те даљник Да с тобом ћари. Чекају те шкаре Што радо кроје, Чека те свако У замке своје. Ал манимо се н.и, Шта чекаш т и ? Чекаш ли зар да Црно забели. Да хладни даси Постану врели; Да буде, што се Још никад збило, Да јастреб крепи Голубу крило ? — Чекаш ли шеве Печене с гора, Ил спас од туђих Динлоиачора?

— Чекаш ли да те Наџаком текну, Ил да те само Цивилизвекну, Па да ти ругом Обложе ране, Тепајући ти : „Цивилизвекане! ?" Ил можда ништа не чекаш више, Већ што се снази несложној пише, Да један уздах пепо распири, А жртвеник нам опет замири, А један синак — ма који буди Да скупи жуди из наших груди, Да збере искре из ваше крви И здружен барјак подигне први, Да чује, види, осети свак : Пруће је ломно, ал сноп је јак. Ако то чекаш, Бог ти га дао. Не буде л' скоро, Онда је јао Кр.

Шетња по свету, ХУ. Наш народ вели: „Свети Сава Дунав замрзава" али то се ове године вије испувило. Свети Сава је уместо љутог мраза донео југовину, те се откравила земља и снег почео топити, те ако и даље устраје, то ћемо брзо по Дунаву моћи лађом пловити А ако се при свој југовиви ипак што смрзло, то може бити спмо европска дппломација п памет у државника појединих народа.