Starmali

"Е7 - Иовоме Оа,дзг 10. 2л:а,ја, 133©.

„Старглали" излази ?рипут кесечно. Годишња цена 4 — погодишња 2 ф , - на 3 месеца 1 ф. За Србију и друге крајвве: 10 — 5, — 2 1 /, динара иди Франка. — Власник и одговорни уредник 8мај-Јован Јовановић; Нздаје штамларија А. ПајевиНау Новом Саду рухописн св шиљу уреднику (Ог. Ј. Јогапоу|с, \У|еп IX- 1'огсеПппцазае, 5(».> — Претшгата и све што се тиче администрације шиље св штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

ТелеграФски Ви11е1ш. Из Београда. Цосле великога труда и напора Мића Гарашаиии је заспао Снева да већина навраћа воду на његову воденицу. Само мирно, тихо! немојте викати, да се не пробуди, пре него што се скупштина састане. Иначе онако бунован могао би побећи, или што опасније урадити.

ђурковић Павловику честита, и овако аавршује:

Ко је им'о микроскоп, Али онај јачи, Међу нами двома мог'о ј' И разлике наћи. Што год мени прија То с' и теби „рачи", Ал су неки ипак хтели И разлике наћи. Обојица брзи смо Кад се добро тлачи, Ал веки су ипак знали И разлике наћи. Мени, ко' и теби Мио ј' дарак свачи. Ал су ипак неки смели И разлике наћи.

Ко нас од сад делит' усхте; Ти му кажи: с8ас8Г! Ево овај орден сад нас Сасвим изједначи.*) А1м(м). *) Ако смем и ја што додати, онда додајем: Свети Оаво, илачи! Сжагач.

Кратке веоти. Наше новине врло често донашају мршаве вести, ал од кратког доба прекраћују нам време и с „кратким вестима." Кратко накратко, ја ћу вам писати надугачко о „кратким вестима." „Кратке вести" долазе увек на послетку, али и ; оне подлежу еванђелској истини, дапоследњи буду п р в и. Читате н. пр. међу кратким вестима: ДХоговара се, да се ту и ту појавила хајдучка чета." Сутра дан, нема о томе у „кратким вестима" пи спомена, али има у „политичком прегледу." За 8 дана ето дописа о томе, а за мало, па се пишу читави политички чланци. Враг је готов. Но као што бивају послед&и први, тако се дешава да први буду последњи. По разбукталом нови' нарству пишу се н. пр. дугачки чланци о каквом нредстојећем рату. Пише се и пише се: уредници се већ уморили, а рат се не почиње. Онда обично дописници бране отступницу, Но малакшу и они, и онда „рат" долази у „политички преглед," па напослетку долази „кратка вест* : „Јуче се на париској берзи опет био распрострео глас, да ће бити рата. Чивутска група, која је ту вест протурила, саслужила је том Приликом по милијона франака.* И тим се свршава ствар. Кад би мене слушали, ја бих био за то, да се целе новине састоје из „кратких вести." Прво и прво