Starmali

* 1Г Иовоме Оадзг 20» јзгла. 133©.

„Стармалн" излази ?рипут месетно. Годишња цена 4 ф . — погодишња .2 ф . — иа 3 меседа 1 ф . За Србију и друге Ерајеве: 10, — б, — 2 г / а дииара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. ПајевиКа у Новом Оаду рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапогјс, IX РогсеНапцавве, 56.) — Претнлата и све шт« се ткче адмиЕистралдје шиље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаВа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и еваки пу г 30 ковч. за жит.

Епсоига^етепЈ. (на /равски, «е хајдуцима — јер онп и не знауу шша значи ша цуска рвч; него нааредњацима) . Не бојте се, скупштиеари Од хајдучких злића! Не плаште се, министари, Од Солдатовића. Оеи пишу ситне књиге Из горског нестижа. Ситне књиге — ко би с' бој'о Од таких ситеижа! Ко би с' бој'о таких г о љ а, Таких скиталица ! И мачеви г о л и су им, Немају корица. И барут им тако ситан, Ситнији нег лане ; Пушке су им тако танке, Једва уђе тане. Не бојте се да ће коме Испразнити шпага. Ти су људи тако луди: Не треба им блага. Не бојте се, напредњаци, Од шумских другара, „Видело" је бедем јаки, Амајлија стара. Оно јесте — окретни су И ноге им брзе И умеју вешто стићи Оног, кога мрзе.

Коме мисле да су дужни, Томе тачно плате; Ал на муке не мећу га (Као ви што знате). Не бојте се напредњаци, Хајдучке бригаде, Можда их ни тол'ко нема Колко вас имаде. Не бој с ни ти, краљ Милане, С оклопом до пете, Та хајдуци, ти зликовци, Теби и не прете. Не мојте се обзирати К'а невешти ђаци ; „Или и л и" — то је мушжи. Напред, напредњаци! Нека тера до ижице Ко седи на власти. Је ли српски и поштеео То ће време касти.

Шетња по свету, XXX. У нашој војсци био је некада тај леп обкчај, да су јадним војницима делили батине немилосрдно. Има наших старијих граничара и војника из паорије, који имају на свом рабошу по неколико стотина батина забележених. И не само то, него свако, ко је добио батина, морао је по издржаној казни доћи своме прегпостављевом, баш оном, кога је и осудио на батине, па му рећи : „Хвала покорно на врло. заслуженој казни!" *