Starmali

17" Иовоме Оа,дзг 20. августа 1333.

„Стармаиш" излази трипут месечно. Годишва цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — 5, — 2 1 / ј динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штампарија А. ПајевиЕау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику <1»г. Ј. Ј оуппоујс , \Уј«п IX РогсеНапкавзе, 5(>.| — Претплата и све што се тиче администрације шхље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Дванаест милијона. У велика бију звова, Ишту дванајст милиЈОна; Ишту зајам, ишту паре, Од народа, од „фукаре"! Ишту зајам од јадника Ком су скоро све отели; Ишту зајам од натника, Ком је дошло да се сели. Ишту зајам од онога Ком су сузе и крв пили; Ишту црно испод нокта, Ком су руке поломили. У велика бију звона: Ишту дванајст милијона Народ једе суха хлеба Под теретом и у зноју, Ал за ону свету мис'о Кошуљу би дао своју. Продао би кров са главе И путире својих храма; Он би паш'о колко треба Ое би дао, ал не вама. Нема вере у невере; Неће дати кивничарма; Неће дати туђим слугам' Неће дати Оливничарма. Мислите ли да је време За векове гинут' сјајне, Мислите ли да је доба Коме треба жртве крајне.

Жртвујте се најпре сами (Једна жртва другу буди), Сиђите се, недостојни, Па нек ишгу — други људи. Народ једе суха хлеба Под теретом и у зноју, Ал за ону свету мис'о Кошуљу би дао своју. би капу, д^, би главу, Улетпо б' у све муке, Али неће, али не сме Тим да гоји своје вуке. Сиђите се, недостојни ! Ви сте сметња братској слози. С вама пашће клетва наша, Иросуће се горка чаша, Снага ће се зановити И народ ће соко бити — Боже му помози !

-Ћ.

Шетња по свету. XXXIV. Неко ме је назвао протераницом само за то, што се шетам по свету. Морам искрено признати, да ми се тај назив није ни мало допао, јер ни за живу главу не бих хтео, да сам друг г. Стеве Павловића. Нисам никад марио, да огимам туђу славу, макар ме „Наше Доба" ни не сматрало за јунака. Али сад је тај назив постао звучнији и лепши. Но не ваљда за то, што се уредници наших ваљаних књижевних часописа „Јавора" и »Стражилова" ради забаве протерују по својим новинама, већ за то, што је сад и бугарски кнез протераиица. Ако сам ја протераница,