Starmali

"У ХЗГогзоз^е Саду а,вгзгс г г , а Ј 1333.

„Ота.р2ла<жи" издази ?ринут месечно. Годишња цена 4 ф . — ногодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2 1 /ј динара или Франка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јов&новик; Жздаје штажаарија А. ПајевиКа у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапоујс, XVј«'" IX РогсеИапцавве, 5<>. | — Цретшгата и све што се тиче администрацијв пшље се штампарији А. ПајевиВа у Нов. Саду. — 8а огласе илаВа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

За писаћим столом, (Моменатна самоФотограФијв.) Пншем, бришем, пишем, бришем, Па подерем здрљае лист. Ал ва месту његовоме Отоји други, бео, чист. Опет пишем, опет бришем, Тарем чело, чешем врат; Мерим речи, перо с' кречи Опет исти р> зултат.

Из артије уредничке

Увек с'

чује:

т »

Пишем, бришем, пишем, бришем, А резултат опет тај. Лаено ј г с њима искрајисат' Еим се „хуло!" рећи сме. Провидиш им црне груди, Пљунеш, па си рек'о све. Ал је тешко кад се нађеш Мо1епз, уо1епз, — зван, незван, Међ ,Заставом" и ,БраниЕом к 5 — Јер што треће тражим ман. Ни уздахнут' не смем, да се Не распири ново зло. Гутам речи: Мишо, Јашо, Мора л' бити тако то ?! Зар се не мож' да обузда Српског срца страсни кив; Зар ће Србин увек таво, Увек, довек, док је ашв. , .

Ја у томе. — Неко куцну; Ко ће да ме мучи још ? А, та то је мој свагданко, Облигатни писмонош. Три су писма мање тужна, Ал четврто на меру: „Дџнас Мита, гоесник ериски, Одведеп је Шварцеру

Прости, Мишо, — прости, Јашо, Ни на кога нисам љут. Али Мито, драги Мито, Разумем ти овај пут. Стармали. Шетња по свету. XXXVI. Кудгод се човек окрене, свугде види само срећу и божји благослов. Од малих општина па све до државе, све то плива у срећи и изобиљу. Ето вам за пример новосадске политичке и црквене општине. Политичка је општина тако богата, да се кроз неколико година није ни приметила фетерова краћа. Да богме, где се прелива, ту се и може узимати, а да се и не примети. А ако опет пођете новосадским улицама, ту опет можете често наићи на силна кола. Кола су већином празна, а у њима седи горчило и оружани пандури. По неколико кола прођу поред вас, а ви у њима осим оружаних пандура нећете ништа видега. Тек у петим приметићете два три јастука. а у седивц