Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 29. ЗА 1886.

226

„Матице српске" основати. (И ово би онда Тиса одобрио). * * * Браћо Срби, не бојмо се колере ! Неће она к нама доћи. Та нас све еветске колере мрзе па ће нас и ова презирата и окренути нам леђа. * Емилијан (Радослав) Радић о(кар)болом у души дозваЈе, да је Руварац изабран за вршачког владику. * * * Кад је то чуо, кажу да је у очајању повикао: Зар други да се шири по мојој дедовини! (Кенђелац му је био деда). * * * Кажу да је Лаза Нанчић, кад је из Ваца кући полазио, дао лепо собу окречити и патос орибати, да је све чисто и спремно за нову партају. (Јаша Томић ће нас о истинитости тога најбоље моћи као очевидац известити), * * * Јаша Томић чим се уселио у свој нови стан у Вацу, одмах је „хаусхеру" и киндиговао, а то је у смислу закона, који иште „тромесечни отказ". * * * Сад тек поња Јаша Томић, зашто су узели од „Заставе" дуилу кауцију. Јер ако тако и даље узиде, биће скоро и та дупла кауција путем судске глобе исцрпљена. * * * Чујемо да се госп. ћ у рко ви ћ уппсуј е у „друштво црвене к р е с т е. * * * * Док по другим варошима и селима влада Б о г, "жшшж Пољупцоиспитатељ. Хумореска од Боже. Од свију званичника најтеже је бити повереником. Не миелим овде повереника какве богате банке, него с' шишљу и нерсоном повереника у љубави. Ко љуби, тај мора имати повереника, коме ће боље и јаде серца свога да возтумачи, јер љубавник без повереника, то је човек без своје сенке; а љуб^звица без поверенице, то је женска без огледала. Ко неје два туцета несретне, и бар једно туце сретне љубави провео, тај не може бити повереником, Ја сам бар прописани број несретне љубави испунио, заго сад и могу бити добар саветник. Ја вам могу два часа, у простору од четир корака, по највећој препеци, или по највећем пљуску шетати се са заљубљеним, и чекати да она туда прође ; могу вам са свим мирно, шга више са највећом пажњом слушати четрнајст вечери заљубљеног, где ми говори, да је љуби већма него живот свој, да никад никог није тако љубио, и уверава ме, да и оиа њега љуби (само у друпиву неће да се покаже) ; ја могу цео дан стајати преко од прозора заљубљене, и са свим пажљиво и љубопитљиво посматрати, како она са осмејом броји, колиао

дотле у Будапешти владају богиње. У Бу анешти већ мора да буде увек нешто екстра! Харалампије.

Ћира. Даклем аајновији посланик на хрв. „абору поллзи у Загреб са начелима пок. др. Јов. Суботића. — Он их је присвојио, усвојио или подсвојио. Спира. Знам, знам. Али кад би сад др. Јова оживео, па кад би рекламирао своја еачела да их преудеси; — шта би онда било? Ћира. Шта би било?! — Е онда би г- Паја Арсенић остао без начела. Спира Хм, хм, хм, хм, хм! Ћира. Колико си пута казао „хм! и Спира. Пет пута. Ћира. Хајде кажи још једаред — пак онда је доста.

„Боља половина." Ко је жену наз'во половина „боља",. мора да је био какав учен побра, који знаде да је реченица : „ боља противност од : „добра" ! Др. Казбулбуц.

пута он туда дневно пролази; с' једном речју, могу се свакој заљубљеној и сваком заљубљеном, као нлјбољи „советник" препоручити. Не знам, ко је то зуцнуо у уши Созонтији, он је сигурно где год чуо те се на мене обратио. Пређимо сада на њих двоје заљубљени. I. ' Он је бројао 28 година, а она њене више неје бројала, а то је знак, да је благоизволела двадееетчетврту прећи. Он је био црномањаст, а она плавуша ; он је био весељак, а она озбиљна; он је радо јео кисела млека, а она слатка; он је био подебео, а она мршава, са свим мршава женска, пардон, неје ни женска, него само место где ће доћи женска; он се звао Созонтија, а она имађаше дивно име Макрена, зато је и натрла доста рена Созонтији. Созонтија је био учитељ у Њ, а она учитељица на н-ском селишту. Но шта су мора и брегови за заљубљене . Леандер је препливао боспор само за то, да може своју премилу Херу загрлити. Шта је из Европе у Азију за заљубљене! Ништа. Један бувин скок ! Она је чешће долазила у Н. тетци, која је држила гостионицу; судбина клета тако хтеде, да се Созонтија баш тамо костирао. Да, тамо су се први пут видели. Он је јео кисела млека, а она слатка; он је бацао на њу од кисела млека слатке погледе, а она од слатка млека киселе погледе.