Starmali

"Е7" З^овоа^е Саду 20. октсбра 1333.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — 5, — 2 1 / 3 динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. ПајевиВа у Повом Саду рукописи се шиљу уреднику (Пг. Ј. Јогаполчс, \% 7 ј1'п IX- РогсеНап^аззе, 5в.) — Претплата и све што се тиче администрације шкље се штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду. — За огласе пдаВа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

У очи сабора. Отвара се сабор опет, Лојалан му сваки цол. Па се нада, да је већем На измаку срнски бол. Сад ће сметње да се распу Као неки гадан сан Но оставмо радост нашу За сутрањи славни дан. Не призват' нам што је наше То би био кобан грех. „Са Германом не може се." То је реко и сам Чех. Плодак тога уверења На српски ће пасти длан Но оставмо радост нашу За сутрањи славни дан. Сад се неће расцеп тражит', Нит у њега гурат' клин. Што још никад није било: Комесар је српски син. Сад ће јарцу рог се скресат' Да не иде у забран Ал оставмо радост нашу За сутрањи славни дан. Дивно ли ће да заори Из срдаца српски јек, Кад комесар проговори : Ког' тражисте ево лек! Као нека нова химна, Коју поје стари храм — Но оставмо радост нашу За сутрањи славни дан.

д.

Кестење, (За другог из ватре вађено). Не знам за што тога Радића увек зову Емилијаном, кад се он пише Радослав, а ово је име много и верније: он би радо до славе да дође. * * * Архимандрит Јов. Рајић се прославио што није хтео да буде владика. Радић ће се прославити што није могао да буде владика. * * * Сад ћемо дакле имати владику Руварца, који је скроз хисторичан. Доста смо имали хистеричн и х владика ! * * Зг Колера се дакле баш не шали! (С тога је и не примамо за сарадника „(Јтармалога"). * & ^ Краљ Милан је дао оној Мађарици 100 фор. за зрно грожђа. Колико ли, боже, сгаје онда овај шампањер, шго га краљ са својим гостима попије!? * * * Лепо је то дати за споменик заслужног војсковође Радецког 2000 фор., али ја кад бих био краљ српски, најпре би се постарао да наш највећи мудрац народни Доситије Обрадовић, који већ 75 година лежи нод земљом у Београду добије парче споменика. * * * У правилима „Друштва св. Саве" у Београду стоји, да ако би друштво то нрестало, онда фонд припада ономе друштву, које ћесе уместо садашњег „Ученог друштва" установити. Та је правила министар Абердар потврдио. Ово ми долази, као кад би когод оставио какав фонд, те рекао: овај фонд остављам ономе друштву, које ће се уместо