Starmali

8

„СЈТАРМАЛИ" БР. 1, ЗА 1887.

Одговори уредништва,

„Гуслар дврдесетога века,- Жао нам је што вашу песму не можемо донети целу. Али бар почетак ћемо штампати. Ево га: Хвала милом богу, кој' с' о свему стара Ноћаске сам сниво седога гуслара. У сну видех једног старог, старог деду, Имо старо лице, косу, браду седу, Имо слепе очи од силнога плача, Руке слабе, ноге тек да се корача. У руци је имо једну дерну штаку, То му беше вођа у вечитом мраку. Имао је торбу, у њој парче крува, Ал' још нешто : „гусле од јавора сува". Имао је срце племевито, чисто А начелом „правда" ко сунце је блисто. На челу му била туга, жалост, сета, Ал' и јесте имо седамдесст лета! Сео је старац доле на мекану траву, Уз растово дебло приклонио главу. Тешко му је било. али није плако, Јербо старац седи већ не чини тако. Он у себи плаче, да не види свако, Али тако плакат' то тек није лако. Кад се тако плаче, тад' се туга множи, — То би боље знали, да сте у тој кожи, и т. д 0 оном осталом чини нам се да није изведено онако како би се могло, и како би требало извести. — Ако томе јаду који опевате не буде бржа лека, — онда у 20-ом веку неће ни бити гуслара. „Милсст без српа". Кад би се могло претопити и у другу форму салити, можда би нешто и било, — и то за који чисто белетристичан лист. За „Стармали" није никако. Л. Ј1. Ш. Велите да сте послали пре две годипе. Не сећамо се Али да је за нас, ваљда би до сада већ штампали. Драјмалзвоц Немо.јте нам замерити што нам се ваше име не допада, те смо вас друкчиЈе крстили. Писали би вам нешто више (поштом) но да ли ће вас писмо наћи ако адресирамо само онако како сте адресу обележели, или ће боље бити да нам тачнију адресу попгљете. Н. пл. Н Немгмо тих књига. Али у њима тешко да би и нашли оно ш го тражите. Сестри К. Просејаћемо каше брашно, пак ћемо од мутмела" умесити коју пуслицу или други какав колачић. За овај број је каспо дошло. ИСПРАВАК. У 36. бр. овог листа на првој страни прва врста друге строфе има грешка која квари смисао. У место: Једни дижу б о љ у исправи : Једни дижу бакљу.

Новије књиге и листови које уредништво арима у замену. Родољуб. Лист за младеж. Излази у Београду (на по табака) 4 пута месечно. Власник. издавач и штампа ђ. Кимпановић. Уредник М. С. Убавкић. Цена год. 3 динара. Млада Србадија. Дечији лист Излази у Београду месечно двапут. Власник учитељско удруж,ење. Уредник К Петровић учитељ. Претплата се шаље Ник. Стојановићу уч. код Саб. црк ве у Беогр ад. Цена на годину 4 дин. (3 ф.) Овај 1-ви број шаљеио свима нашии дојакошњим преднлатницмма од којих још није иреднлата стнгла, молећи их да

изволе предплату ноновити или да нам врате лист натраг, ако га не желе и даље држати, на да се ради штампања за даље равнати знамо. Наклада „Стармалог."

ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „ОРАО" ВЕЛИНИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1887.

УЗ САРАДЊУ СРПСКИХ КЊИЖВВНИЕА УРЕ^УЈЕ СТЕВАН В. ПОПОВИЋ ГОДИНА ТРИНАЕСТ А, Цена 50 новч. или 1 динар. Ко порута најмање 25 ком. за готов иовац, цобија комад по 33 повч. Наручбине ваља упућивати издавалац штампарији А. Пајевића у Н. Саду, ТАЕО ИСТО МОЖЕ СЕ ДОБИТИ „ЦАРИЋ." МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРОСТУ Г. 1887. Цена је 20 новч. или 40 пара динарских. Пренродавци добију за готов новац комад по 12 новч. ОГ ЛАС И.

Само оно што је добро осигурава згспе^ I Дра Мидера сок од маховине, ванредно добар лек од кашља, промуклости, вратобоље, слуза, почињуће суве болести, и уошпте при свима болестима прибора за дисање. У теглама за децу и одрасле Цена једној тегли 50 н. Дра Милера балзам за предохрану од грчева. Овај балзам се препоручује код болова и грчева у стомаку, код катара у стомаку, код надутоети стомака, бљувања. пролива, ветрова; код колике је успех скоро за тренутак постигнут. Даље је ово добар лек код дуготрајних и исцрпљивих болести. јер знаменито поправља варење. Овај особити лек не би требао да фали ни у једној кући, нарочито по селима. Цена I фласона 1 ф. 50 новч., У 2 фласона 80 новч. Дра Милера балзам за жуљеве, ванредно брзо дејствујући лек од жуљева, брадавица, затебљања коже (с боловима скопчано) и прозеба. Да би се еачувала публика од подражавања без вредности, молим да се иште само Милеров балзам од жуљева и да се пази, на оригиналноспаковање. Ценаје кутији сфлашкцом и упутством за употребу и са четкицом утврђеном на запушачубО н. У Новом Саду добива се право само код Љубе СтефановиЛа, спецерајског трговца; у Осеку код Ј. Табецког и Ј. Г. Динеса, апотекара; у В:ршцу код С. Страха, апотекара; у Сомбору код Ц С. Вајдингера. 5—12

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИал У НОВОМ САДУ.