Starmali

■Ц7" ХЗСоЕОз^е Оа-дзг 31. Зан:з7-ара, 1887.

„Стармали" издази трипут месечно. Годишња дена 4 — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 «. За Србију и друге крајввв: 10, — 5, — 2 1 / в динара или Франка. — Вдасник и одговорни уредник Змај-Јован Јонановић; Издаје штамиарија А. ПајевиИа у Новом Саду ружописж св шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапо\1с, Н"1еп IX- РогсеНап ^аззе, 56.) — Претплата и све што се тиче администрацијв шжљв св штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду. — 3& огдасв илаћа се 6 новс од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

0 добром вину, „Вино ј* добро" — рече Тиса г Ал то вино није добро. и То јест оно, од ког му је Једну чашу ПТаЈЕаш одбр'о. Вино ј' добро — свак признаје Ко не воли чаша празни Вино ј' добро — нема сумње Густови су само разни. И Шајкаш му врло радо Чиста Еина хтеде лити; Ал тог вина, вкуш ил невкуш, Не хотјаше Тиса иити. Но те речи, које Тиса За одговор збиЉски бира, Ова тема заслужује Да се мало и варира. Тако би се могло рећи: „Правда је добра, још те како; Правда ј' добра, ал т у правду Омрзнути мора свако." Тако би се могло рећи: „Срећа ј* лепа, срећа ј' мила, Али ср; ћа т а и така У жуч нам се претворила." Тако би се могло рећи: ,.Олобода је свима драга, Ал слобода, ал о в а к а, Нека иде до сто врага!"

Тако би се могло рећи: ,,Једнакост је мелем души; Ал једнакост та и така Само гљечи, само гуши." И даље би с ова тема Варирати могла фино. Кад би Тиса чути хтео Од чуда би таки зип'о. Кад би Тиса други био, Друкче б' било то у свему. Али — кад смо већ при вину, Останимо сад при њему. Нек шогори пе презиру Истинитост нагаег вина. Сад је криза. А истина Још је једна медицина.

Шетња по свету. XXXVIII. „Пестер Лојд" рекао је , варварски мађарски језик," кад је споменуо, да је Мигаа Димитријевић у I угарском сабору говорио. Сад да ми је знати, дали ће га државни тужилац оптужити, или ће га оставити на миру? Да је то ко од нас Срба рекао, морао би | одмах „паковати" за Вац, а Макса Фалка сигурно неће ј ни глава заболети. Но што би се ја бавио са Максом Фалком, кад има и важнијих ствари на свету? Ето н. пр. долазак новосадскога посланика Морица Паје зар то није важнији догађај, него што је бугарска депутација приспела у Цариград? Како би се могао Стева Павловић иначе кочоперити орденом св. Саве, да није дошао Мориц Паја и да није бало банкета?