Starmali

40

„СТАРМАЛИ" БР. 5. ЗА 1887.

Одговори Администрације „Стармалог". Нама се обраћају не само поједини сиромашни ђаци и ђачке задруге, него ево чак и цела читаопичка другитва (пре кратког времена три така наједаред) тражећи да им лист безилатно шаљемо. Они сами наводе, „како лепо напредују, како се многобројно састају и одушевљено читају корисне књиге и новине, васпитавајући тако себе у духу родољубља и свега што је лепо и племенито". Па кад је тако, онда из Вашега програма није искључено ни подпомагање своје рођене кљижевности, нарочито новинарске, која уопште тако кубури са својом предплатничком публиком, да једва крај с крајем, а по неки, листови и са материјалном штетом на крај излазе. Па кад поједини члан читаонице тражи и налази користи у своме раду, зар да цело читаоничко друштво не може предплатити и тиме подпомоћи оне новине, које тако радо и одушевљено читају ? Кад би код нас било предплатничке публике бар до једне хиљаде. као што код сретнијих народа има, ми би на стотину примерака свој лист безплатно давали онима који не могу да га предплате, али на жалост, код нас има се новца за све друго, само не за књиге и новине, које једва један предплати, а стотина њих узајима од истога па чита мукте, хвалећи се по неки још таком мудрошћу својом, која све дозна и прочита, а ништа је 'не кошта. ј Бивало је код нас, а канда и данас још има читаоничких дружина, које редовно своје скупове држе у јавним гостионицама поред чаше вина или пива читајући само оне срнске листове, које „из родољубља" бесплатно добијају, а за то једно вече попију и попуше толико, колико износи полугодишња предплата свију скупа српских листова. Ми смо прошлих година многима безплатно давали свој лист, па смо се уиерили да је тим мање бивало предплатника, зато смо сада нешто ограеичили тај број, а дај боже да порасте број предплатника преко оне своте, која се на издавање листа мора да потроши, ми ћемо и опет врло радо многима као и пре свој лист беснлатно давати.

„НЕВЕН" Товзаагз: лгисст, доноси у своме трећем броју за 1887. овај садржај: I. Коза и јагње, песма (са сдиком). 2. Бадње вече. ! Успомена од Недељка. — 3. На раскршћу, несма од К. Николића. 4. Јавно васпитање у старих Персијана, 5. Дрни хлебац. (Петефи) 6. Циганка, песма (са сликом) од Богдана. 7. Паук тичар (са еликом). Како радиш онако ћеш проћи! — приповјетка — написао Лука Пиштељић. — 8. Мудра реч. (Боденштет.) 9. Јуришић Никола, песма (са сликом) од —а—. 10. Стручак невена на гроб цветку Драгици Ј. Грчића. II. Даштања. 12. Решења даштања. 13. Наша поштица. 14. Јавни одговор Администрације. Рукописи и све што се тиче уредншптва, шаље се на адресу: Бг. Ј оу . Јоуаштс, Теп IX. Рогсе11ап §азбе №. 56. — „Н евен" чика Јовлн лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну Гору и остале крајеве 10 дин, иди 5 ф. у банкама на читаву годину, одн<)сно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду,

Ј0П1 СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „ОРАО" ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ КАЛЕНДАР ЗА 1887. УЗ САРАДЊУ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА УРЕЈјУЈЕ СТЕВАН В. ПОПОВИИ ГОДИНА ТРИНАЕСТА. Цсна 40 иовч, или 1 динар. Ко поручи најмање 25 ком. за готов иовац, добија комад по 33 новч. Наручбнне ваља упућивати издавалац-штампарији А. ПајевиЋа у Н. Саду, ТАКО ИСТО МОЖЕ СЕ ДОБИТИ „ЦАРИЋ" МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРОСТУ Г. 1887. Цена је 20 новч. или 40 пара динареких. Дрепродавци добију за готов новац комад по 12 новч.

О Г ЛГ ^ С

Жоже се добити пре&о сваке књижаре. Баш је сада изашло 13. И8дање МЕД. САВЕТНИЕА ДР. МИЛЕРА најновије дело о слабости, о немоћним исивцима, о последицама греха младости и т. д. IIIиље се за 60 нов. у ноштанским маркама дискретно. КАРДО КРАЈКЕНБАУМ, у Врауишвајгу. (Саг! Кге1кеп1)аиш, Вгаип8сћ\уе1§.)

Само оно што је добро осзасгзт-ра-зва, успе^ I Дра Мидера сок од маховине, ванредно добар дек од кашља, промуклости, вратобоље, слуза, почињуће суве болести, и уошпте при свима болестима прибора за дисање. У теглама за децу и одрасле Цена једној тегли 50 н. Дра Милера балзам за предохрану од грчева. Овај балзам се препоручује код болова и грчева у стомаку, код катара у стомаку, код надутости етомака, бљувања, пролива, ветрова ; код колике је успех скоро за тренутак постигнут. Даље је ово добар лек код дуготрајних и исцрпљивих болести, јер знаменито поправља варење. Овај особити лек не би требао да фали ни у једној кући, нарочито по селима. Цена 1 фласона 1 ф. 30 нрвч., Уг фласона 80 новч. Дра Милера балзам за жуљеве, ванредно брзо дејствујући лек од жуљева, брадавица, затебљања коже (с боловима скопчано) и прозеба. Да би се сачувала публика од подражавања без вредности, молим да се иште само Милеров балзам од жуљева и да се пази, на оригинално спаковање. Дена је кутији с флашицом и упутством за употребу и са четкицом утврђеном на запушачу 60 н. У Новом Саду добива се право само код Љубе Стефановића, спецерајског трговца; у Осеку код Ј. Табецкот и Ј. Г. Динеса, апотекара; у ВЏшцу код С. Страха, апотекара; у Сомбору код Ц. С. Вајдингера. 9—12

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИБА У НОВОМ САДТ.