Starmali

ПРЕДХОДНИ Цветик у венац Цветићу (Од „Стириалог".) Неправде никад ником Није нам принет' мило. Беше л' гато налив на то, За часак само ј' било. И камо среће, кад би, У овој густој магли И чешће могли рећи: Били смо мало нагли.

До венца ретко дође Ко не сме преко трња. Трње те није боло Ни дуго нити јако. Ни на свом даљем путу Нз плаши га с' никако. И кад га хоте згазиш Нога ће бол да здти; Ал само с' тако крче И чисте прави пути.

"ЕГ Новоме Оа-дзг. ±0 марта 1887. „Стармали" излази срипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф. — на 3 месеца 1 ф. За Србију и лруге крајевв: 10 — 5, — 2 1 ', динара или Фрзнка. — Власник и одговорни уредник Змај -Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. Па.јевиЕау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (1 )г. Ј. Јоуапоујс, \У1еп IX РогсеНап ^аззе, 56.) — Претплата и свв што се тиче администраци .је шиље се штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду. — За огласе илаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Ал та је срећа ретка, — Баш ка и драма твоја. (Много се чешће збива Чега се народ боја). Чујемо лепе хвале Из уста поуздани; А ми смо увек радо На истинитој страни. Ми од твог дела само По нешто, нешто знамо, А то нам жељу буди Да дело прочитамо, Да целом хвалу дамо. Ако је зебње било, Не беше од зле воље; •Јер кога авет гуши, Мни да га већ и коље. Ако је било сумње, Хвала ти није крња.

Марта месеца ступа сунце у знак овна а Радић и Анђелић у знак близанаца. Зимушње картаџије налазе, да су времена скупа, особито су српске књиге и листови поскупили; егзекутори долазе на благовести грађанима у посету; број Мученика умножава се од 40 на 5 милијона; пролеће почиње песницима завртати мозак, те уредници продају силпу макулатуру; Авђелић путује у Пешту да ургира сазив сабора; на глувну недељу стиже депутација српска угарском министру правде; српски свештеници ваде своју децу из калуђеричке школе, те их премештају у тађанску вишу девојачку школу — мађарску; калуђери заишли по прњавору, те траже младпце, да их у својим воћњацима насађују ; од п о љ с к их послова ваља требити по манастирима гусенице, сећи букве, зврцати тикве ; К а л а ј на босанским тепсијама ваља стругати;

Весели календар. III. Март. — Ожујак. Мото : Тек што прође месец Март А ти плаКај други кварт.