Starmali

„СТАРМАЈ1И" БР. 12. ЗА 188?.

кнеза. Онда ће и он таки своје презиме променити и зваће се Престолов.

Да је случајно пре 40 година у Београду установљена академија наука, шта би онда радио Абердар ? — Шта би радио ?! — Укинуо би академију па би створио учено друштво. Не би он узалудан седио и бадава вукао министарску плату.

* * *

^ „ Све немачке и маџарске новине јављају да краљица Наталија путује у Крим инкогнито. Па што су се онда уплашили ! Ако је инкогнито, онда је Руси неће повнати. Честити уредник „Босанске Виле", ма да је учитељ, ипак је узет у војнике. Међу тим су многи редовни војници у Босни и Херцеговини десертирали и сакрили се у ш у м е. — И тако добитак наше армаде само се зове Шумоња, а губитци сузаиста ш у м о њ е. б. Монте-кукули је рекао да је главно новац, а за тим опет новац и напоследак опет новац. Тако исто вели и Милан-куку-ли.

М 1 . Ако се у Троједници сваки домородац буде владао ко бан, — онда је изглед врло кобан.

§. Ум треба да се разбистри, а не још већма да се усири. — Ал ано Митровица избере послапика, који ће само бану носити скут, онда би јој место Митровица боље доликовало старо име Сир-ми-ум.

ш Са свију страна веле: рђаво је, рђаво је. Ал мој комшија Гавра вели : е да! све би то добро било, само да је — друкчије.

А. Новоеадскн магистрат неће да очисти рузмаринску улицу. А и на што ? Ако дође колера, она ће у тој улици свој посао израдити на чисто.

V. Ономад у неком друштву (тако нам јављају) неки рече : „Стармали" баш као да је обукао гласерукавице. За што је то ? — Неко ће на то питање одговорити : То је сигурно за то, ако дође до чушања, да га длан јако не боли.

0 ° 0 . У Београду се брину о канализацији и време је. Но како ? Ево и од нас један предлог : Ваља избрисати само једну јоту (ј) из канајлизације (које има у довољној мери) па ето ти к а н а л из а ц и ј е.

Ђуна. Куд се тако журиш Шука? Шука. Идем кући да излемам мога малог синчића. Сад му је тек трећа година, пак, помисли само, ' г ;већ је социјалиста. Ђука. А по чему судиш да је - социјалиста ? . Шука. По чему ? — По томе : кад год је гладан, увек говори о хлебу. Ђука. Па што га ниси до сада тук'о? Него ти то сад наједаред паде на ум. Шука. До сада се то није знало, — сад се тек пронашло: Ко говори о хлебу да је то социјалиста.

Друкчије се долази до чистоте, Пословица ова Свима је позната: „ Нека свако ђубре чисти Исиред својих врата." У једноме селу, Рец'мо Буђанову, Послушали људи Пословицу ову. Свако поче мести Испред свога прага, И у то се многа Утрошила снага. Свако је помео Свог ђубрета сила Ал га свом суседу Пред праг нагомила. Је л' се тиме ђубре ИзЈубило? — Није. Буђаново оста исто, Убрљано и нечисто, Ка' што беше нрије. За то није доста: ђубре Кренут' само са свог прага. Далеко га изнет' ваља, Да му нема трага.

0

Змајован.

У ш т и п ц и. Из Кикинде јављају, да се тамо догађају честе похаре. Но изгледа нам, да оданде кикиндски програм није још нико однео. * * * Многи веле да се Герману још никако не зна пуга. На жалост можемо известити, да је још увек на путу нечастиваго. * * * Из многих места Угарске јављају : „горе!" Ми