Starmali

~Е7" Новоме Саду ЗО. јуна 1887.

„Стармали" излази ?рипут месечно. Годишња цеиа 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајвве : 10, — 5, — 2 '/а динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. Иајевића у Новом Саду рукоаиси се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуаиоу|с, Х^Чеп НегшЛнег 6(1г1е18(гааче, Мг. 9.) — Претплата и све шт« се тиче администрације ииље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 8 повч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жнг-

Из Орбије, " Још се миче нога која У паука погажена, На уста му виделовна Јури пева. Па и нешто новца има ЕГаук стари; То су, кажу, бог заа чији Благи дари Тамае доста да сплеткари. Таком створу не мож' бити Ни смрт лака Без сплетака. И умирућ' пакост бљује, Људе трује, Претње кује, Забун сну;е Лажне гласе протурује. Да је време за смејање, Ал би било слатка смеја, Гледајући како злица Бори с' с душом исиод греја; И у ропцу још би хтео Да посеје семе злости Дјк не мањка, док пе здакне, Док не свисне од пакости. Али Србин нема каде Трзавице гледат' ове, Јер га дужаост, јер га разум Другом, светом раду зове. А што Мића јоште сикће Трзајућ' се смртном муком. Т о можемо дати барма Чивутскима новинарма, И на част и с белим луком.

Весели календар,

Месец Јуни.

Липањ.

д.

Мото: Јуна је берићет свака : Сунце дође у знак рака. Ј у н а месеца већ почињу јаке врућине, тако да и сам Абердар мора да скине мидер ; јунија буду ја5уке петроваче зреле, те е тога људи славе тога месеца П е т р о в-д а и ; и ако је запара опет се овога месеца јако ложе фуруне — пекарске; због врућине се сладолед само хладан ^еде; овога месеца пада и »преподобни Давид," што је помећао мађарске грбове по Хрватској ; рпбари калају рибу, као што је о Видову-дну Милош Обилић калао цара Мурата; лептирови лете по променади око лепих госпођица ; калуђери се угледају на лептирове, те се и они метаморфозирају; школска деца прелазе преко зелене коре на барама као преко какве ћуприје; од пољских послова сад се предузимају мајалеси; од домаћих послова пијуцка се бело вино са гисхиблерском водом, а добро чини п шампањер; овога месеца ко се боји врабаца тај не сеје проју, а не сеју ни они, који се не боје него је жању; девојке се удају, да би их имао ко слати у илиџе; о Ивану-дну се по Хрватској прекивенци и мађарски иатписи; „Матица 10-годишњи јубилеум, како јој више вего што се нових упишу; ђаци се разилазе и распуштају своје професоре на два месеца; врапци по крововима издају Анђелићеве тајне намере; Чангови путују на кратко време у Панчевачки рит ради удовољства, па ће се на зиму опет вратити у Буковину ; У Новом Саду се отварају још пет српских штампарпја, да би српски књижари могли код Фукса штампати своја издања; који су се уморили гласајући на Морица, ти се сад могу одмарати.

ваЈу на куће српска" слави члавова умиру