Starmali

17" 1Е31оЕ02л:е Саду 20. а-ззгзт-сгга, 133 г 7.

,Стармали" излази ?рипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодитња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10, — 5, — 2 1 /, динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. ПајевиКау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоу1с, \1'1еп Негпа1вег Сгиг(е18<га88е, Мг. 9.) — Претплата и све што се тиче администрациЈе гавље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 н«вч. -од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Сабор хрватски. Састао се сабор у Загребу веће; Не чека се јесен кад прецвета цвеће. Тисино ће цвеће увек дужност знати, Само треба стати, па га црстом звати, Не чека се берба, да напуни меру, Та берба је увек кад с' дајурне беру. Запара се може отклонити леком : Главом ће се климат', ка' лепезом неком. У Загребу даклем, силом вишег смера, Ту ће да се почне петолетна ера. Зашт' је Загреб први? И то могу рећи: Јер се ту потег'о притисак највећи. Жали боже труда и изборних мука ! Све то изјалови нека јача рука, Која само Пешти шире поље спрема И већину ствара где већине нема. И варод је посл'о неколико људи Да буду сведоци како с' маглом блуди Камење ће падат' на њихове речи, Њихове ће гласе, „већина" да згњечи. И ја за то питам, не би л' боље било Не освештат' оно што је тако гњило; Па ко има свести нек се дома врне (На гслпзавом збору лако се посрне).

Мањина је слаба да отклони квара, На чија је сила тај нек даље гаара. С а м нек шије, пара, зида и обара, И кад дође време — с а м нек одговара. Крешимир. •Ј°л на правом месту нодигчут споменик Вишњику ? (Жалост у 3 чина.) I. ЧИН. (Збива се на велику Госпојину у Грку, на гробљу. Зора. Види се Вишњићев споменик; покривен чојом. У близини указује се Стева Вацки и његова савест. Стева се отима, савест га вуче напред.) Стева Вацки: „Остави ме. Нећу да гледам. Нисам ја паор. Видио сам и лепших споменика.* Савест: „Ништа ако си видио. Треба да видиш и ово. То народ подиже." Стева Вацкп: „А зашто народ није подигао Вишњића за његова живота ? Хајде да ти покажем кућу у којој је умр'о. Јадна чатрља, па и та није била његова. Мене су бар за живота дигли за посланика, а ако ми је воља, имам хвала богу толико, да могу себи дићи још већи споменик. Савест: »И ти заиста мислиш да си данас виши но што си био пре?" Био си некад Стева Рацки; зато си постао после Стева Вацки. А сад?" Стева Вацки: „Сад сам Стева рвацки." Савест: „Вараш се господине. Ти си данас „Стева банов" или ако хоћеш Стева Хедрваров." (Вуче га напред). Стева (отима се): »Пусти ме да идем. Овде вемам шта гледати. Гроб је гроб." Савест: „Хоћеш ли да те водим па твој гроб? Знаш ли где је ? У загребачком сабору. — Знаш ии