Starmali

1Е31овоз1л:е Оа-дзт ±0_ октобра 1337.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишаа цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: 10 — о, — 2 1 /, динара или Фраика. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамааркја А. ПајевиКау Новом Саду рувописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоујс, \У1еп Негма1нег СгигГеШгааве, Мг. 9.) — Претплата и све штс се тиче администрације 81» ее штампарији А. ИајевиВа у Нов. Саду. — За огласе илаЕз се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

Тиса у новом капуту, Увертира, увертира. Тиса свира, Тиса свира Прстом едегавције У жицу финанције. Једва с' чула на пољу Од силнога ускдика Ова нова арија, Ова цукунфтсмузика. в Терет неће (Јити мањи, Нит' ће минут' што вас жеже; Јарам свачи биће јачи — Ад ће бити равнотеже. Грцаће се још и горе — Ено рибе ево мреже Који клоне том нек звоне — Ал ће бити равнотеже. Што вам данас обећавам То у рабош нек се реже, — Свак не мора дочекати Ал ће бити равнотеже Далеко је Америка, Кукавице тамо беже; Ко остане, слатко лане, Дочекаће равнотежг. Дуга неће бити мање; Дрекаћете к'о шиљеже; Торба ће вам бити празна — Ал ће бити равнотеже."

Па када ће то да буде? „Године су све на низу," Овог лета ? — ,Јок!" — А за два? „И тај рок је здраво близу. Али за три, за четири Годинвце г - хвј радос.ти! Тако Тиса извуче се Из кубуре садашњости, А ти вајни носланици, Скушш новцем изабрани Чудили се тој мудрости Којом Тиса продивани. Кад је Тиса тако прич'о. Тако дивно, тако смело, На њему је — ваља знати Било ново и одело. А одело ово беше (Све новине то донеше) Широк нови широк менчиков Ехо: Чиков — чиков — чиков.

Путовање по свету, (Малко је налик и на тумарање ) Из мемоара једног Београђпннна. I. Најбољи су они људи, који увек седе код куће, јер они нису никоме — н а п у т у. Ко пак има обичај да п у т у ј е, тај је често н а п у т у; коме ? — то зависи од околности, ал' ако је тај човек случајно списатељ, онда је већином на путу — уредницима, јер им после намеће своје „путописе* . . .