Starmali

ЕЕо:во:м:е Сад-у 3±. јеиЕгзт-агра, 1888.

,Стармалг" издази тркпут месечмо. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 меседа 1 ф . За Србију и друге крајеве; 10, — 5, — 2 г / а динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јоваи Јовановић; Издаје штамиарија А. Пајевића у Новом Саду рухописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапол јс, ИЧеп Негпа1«ег <Јиг1е181га8ке, Мг. 9.) — Претплага и све што се тиче администрадије Ћгљв св штампарији А. ПајевиКа у Нов. Саду, из Србије књижарп Валожића Београд и Ниш. — 8а огласе плаНа се 6 новч. од реда.

МОЛИТВА ВИДЕЛ0В0К0Г ђАВОЛА.

„Бог маџарски. и — „Еог нгмачкиИли „сриски бог" — ! ! ! — Зар се може бог разделит' Може л' бити тог ! ? Је л' хришћанству то на дику ? — То излети ком песнику У заносу ил' гордости Или бола, Бог је један сваком, свима " Учи школа. Али сваки варод има Свог ђавола. И ми Срби у тој срећи Нисмо празни; Ми имамо, — хој — ђавола Више, разни. Под кол'ко смо раскидани Разних крова, Бар толико ми имамо ђаволова. И још више, — ал ја нећу Да их бројим; Од бројања ја зазирем, Ја се бојим. Један мањи, други већи; Један п^сти, други кечи Један ласка, други прети, Трећи гледа да се свети, Један куди, други хвали; Један хлади, други пали. Један легне, други крочи; Један чучне, други скочи.

Сваки за се зна шта може; Каткад (ретко) сви се сложе И. пирују на свом лову (Ка' на пример на Косову). Ја не могу на све ђавле Вид обратит, Уједаред њима свима Реп ухватит'; Ии овога, о ком данас Песму пратим Ја не могу за реп кратак Да ухватим. То је ђаво у кога су Силе мале, А свој шатор разап'о је Крај Авале. По изгледу наликује Дивљој мачки, То је ђаво „Виделовски," „Напредњачки." По јаду би српском хтео Да се ваља, Гледа народ да превари, Па и краља. Ал му нешто није згодно, Није лако. У невољи ђаво с' богу Моли 'вако: „Пусти, боже, да изведем Мало шале, Да ражљутим, да нанујдам Либерале!