Starmali

.,ОТРМАЛАИ и БР. 10. ЗА 1888. 79

Просидба. Он. Хоћете ли дакле са мном кроз Цео живот ходит', Моја нежна дамо ? Она. Ходит' ! — Ух, фидон ! Ја се возим само. Надрљански.

Из суднице, Суднја. Ти си украо дебелу крмачу. Г1а још чију ! ? Свештеникову* — То је сграшно. Кривац. Опростите господине. Ја сам хтео да украдем вашу, ал је још здраво мршава.

Н а т п и с на једној чаши. Ја сам м а л а, — али Нешто ћу вам рећи : За то вам бокали Могу бити в е ћ и. л- д-

Зар већ сад? Дошао један ђак од 12 година у трафику па иште да купи једну дигару. Трафикант зачуђен запита га: „Зар ћеш ти већ сад да пушиш ?° „Нећу сад," одговори мајчин ђак, „него после подне, кад изиђем из школе."

И л и - и л и. Једно вече па беседи госпођа Н., иошто је читав сат говорила о емапципацији женскиња, обрати се једном великашу, који је до ње седео и упита га очекујући повољан одговор: Кад би, господине, и жене постајали чиновницима, какво би место мени поверили. — 0, вас бих одмах поставио за управитељку на каквом заводу за глухо-неме. — А за што баш ту ? — Јер или би они јадници научили брзо од вас говорити, или би ви од њих научили мучати.

Неког сгарог игумана позову" једном на свадбу, па како би које јело дошло на трпезу, игуман би приметио : „Е, децо, ово јело ваља јести пијуцкајући вино," И он тај савет давао би не само речима него би га потврђавао и иримером.

— А чиме ти не пијеш випа ? упита га шаљиви стари сват. — Ја, ваистину, водом, — одговори игуман.

Пред судом. Млада нека жена, која имађаше дете од три године, ступи пред суца и поротнике да је шпитају, јер бејаше нешто скривила. Адвокат ју је бранио и за то време једнако је држао њено дете на руци. — Господо порогници. — говораше адвокат — смилујте се, ако не па њу, а оно на ово несретно деге, и опростите јој. Дете је плакало из свега гласа. — Зар вас збиља пеће ганути плач овог невиног детета? — рече адвокат. Председник примакнув се детету упита га: Зашто плачеш, мали ? Плачем — одговори дете — јер ме овај господин штипа.

У гостионици Гост. Јесте ли чули, господар крчмару, ова је кечига бајатна, — та кечига није фришка. Крчмр.р. Је сам вам ја крив! Што нисте дошли у прошли петак, кад сам је купио; онда јој не би нашли мане. А де ја могу осаи дана сачувати рибу, па да се ни најмање не осећа. Какви су то захтеви ! ?

Доктор. Ове прашкове, што сам вам их прописао узимаћете увек после ручка. Болесник (сиромашак). Али господине, за то треба новаца. Доктор. Не, не, треба. Те ћеш лекове добити у апотеци забадава. Болесник. Не мислим ја за лекове, — него за ручак треба новаца.

А. Ја сам увек имао среће у љубави! Б. Хахаха! Ето, та још сте и данас нежења. А. Та то баш и јесте најбољи доказ моје среће у љубави.

—. Ала драги комшија, та ви сте баш богат човек, који живите само од интереса својих капитала; па како је то да ви увек у ш е с т сати у јутру устајете ? =. Е, знате, кад устанем у ш е с т сати, онда вруштукујем у седам, а у девет сати већ ми се појави жеђ на пиво. А кад би устао у седам, онда би вруштуковао у осам и тек у десет би могао ићи са пуном жеђи на пиво. Тако би ми пропао читав један сат.

Састала се на улици два познаника: А и Б. А. Баш добро што сам вас нашао. Би ли ми могли нозајмити на неколико дана 50 фор. Б. Жао ми је, али немам код себе. А А код куће ?

ЈРМГ* Јоцј се могу добити сви бројеви „Стармалог* од почетка до данас.