Starmali

„Стармалг" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеве: ЈО — 5, — 2 1 / а динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје пмампарија А. ИајевиКа у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоумпоујс , VI еп Негпа1вег 6иг(е1ч»гавче, Хг. !).) — Претплата и све што се тиче администрације ши&е св штампарији А. Пајевића у Нов. Саду, из Србије књижари БаложиПа Београд и Ниш. — За огласе плаЕа се 6 новч. од реда.

Хај! хај! хај! Има људи, којима је Неко чудно својство дано, Па не трпе близу себе Што је добро и ваљано. Све што ј' добро и ваљано, К ! о нрашину даље пире За што? — Јер им већма годе Вратоломне авантире. Има људи, има, има, Којима је љубав шада, И та шала све им слађа Што је даље од морала. Не знаш друкче растумачит', Већ ка' да им шапће ђаво: »Немој никад чинит' оно, Што би народ одобрав'о! к Има људи који верност И заклетву вргну смеју; (Ако је то рад примера, Нек им буде све што сеју!) Који веле „ Ја с мог виса Даље видим него цругиМислећ' да су еа висини Кад су на дну у јаруги. Има, који мрзе цвеће Смерно, здраво, мирисаво, Милије им гпто с намеће, То им годи, то им право. Има људи таких ћуди, Што се воде блудњом нагом, (Па ти, смели, још би хтели Да сви пођу њивим трагом).

Има људи, којима је Бог дарив'о ретке даре, Ал разуму своју срећу, Исто, колко за р о д маре. Има људи, који силом Својој срећи плету биче. И они се јоште љуте, Кад им кажеш: несретниче! Има људи, који воле Да голубу срце згњече, Има људи, којим прија Када кога унеерсће, И сотони своје страсти Жртвоваће благо јање, Уздисаји музика им, А светиња за титрање.

Меке су ми даеас речи — Можда тиме грешим богу Знам како би викнут' треб'о, — Али данас то не могу, Не пушта ме слика, коју Видим тако тужно тију, — А та слика тако личи На краљицу Наталију. . . н. н н. Разна наумпаденија, У данашњ е (ње ! ње! — мора се терати. да иде у напред) напредно доба, кад сваки час чујемо о новим обретима и изумима, кад се праве флаше, точкови и мостови од артије, куће од сламе, топови од дефицита и т. д. није чудо што је нека мудра глава мућнула па сад прави новине од паучине. Та и до

1ЕЗСовоал:е Оа.дзт- 20. јзтхга- 1333.