Starmali

"57" ЗНЕовоз^е Оа-дзг 20. августа 1333.

„Стармали" издази трипут месечно. Годишња цена 4 погодигања 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и цруге крајевв: 10 — 5, — 2 1 / ј динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај -Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. Пајевићау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапоујс, УПеп Негпа1вег 6иг (е18Јга8не. ДЈг. 9.) — Цретплага и све што се тиче администрацијв шк&е се штампарији А. ИајевиКа у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиЕа Београд и Ниш. — За огласе плаКа се 6 новч. од реда.

А П 0 Њ И. А п о њ и је лепо име, А по нас је доказ нов, Да нам јако овде свако С допуштењем кона ров. Знамо како Тиса свира, Да нам свести збрише траг. Апоњи му оионира: „Ти си мекан, ти св благ! Ти закону умеш вешто Изврнути дават' вид, Ал остаје ипак нешто, Као бедем, као зид. Ал ја ее дам да и други У закону траже спас. Ха, треба их поучити: Ту ,је закон, — ал за нас. И слободе они желе. Ја им велим : ево нај! Ви сте т и ц е немаџарске, Па будите Уо§е1Гге1. и Хвала, хвала Апоњију На тај говор, на тај дар. Хвала, хвала Апоњију, Искреност је лепа ствар. Сад хоће ли Тиса сићи Да Апоњи влада сам, Ил ће можда (пре ће бити) Он усвојит' његов план.

То ће време показати; А време је ћудљив створ Оно уме на конопцу Завезати чудан чвор. Почетник.

Политичпи иреглед. Кад човек ватакне политичне наочаре — може их узајмити и од Тисе — па кад се осврне десно и лево, и преко и уздуж по Европи, а њему ће прво и прво пасти у очи панславизам. Ада панславизма загста има у Европи и да он не смера на добро, те да је опасан, томе има ваздан примера и доказа: Зар то није панславизам, кад се у нормалне школе за децу од 6 година уведе обавезно учење мађарског језика, и то нарочито за срнску, словачку и румунску децу ? Зар то није нанславизам кад се словачка деца силом одводе од њихових родитеља, те силом помађарују, и то о словачком трошку? Зар то није панславизам, кад се при избору посланика у народносним срезовима све могуће пресије, заповести и насиља чине, да се изаберу владини људи и Мађари? Зар то није панславизам, кад се затварају и гоне српске и словачке гимназије, „Матице" и фондови им се употребљују на „добротворне цељи" знамо већ које и чвје? Зар то није панславизам, кад се српски уредници затварају и глобе? Зар то није панславизам, кад се у српзким, румунским и словачким крајевима наметују хоћу рећи намештају чиновници све сами Мађари ? И тако даље. Да, да, све је то панславизам (као што и