Starmali

. СТАРМАЛИ" БР. 20. ЗА 1888. 227 > ^©о*»©в«ееФввфвФв««е«е«®«<?в<чГ

вине", у којем јавља, да се тим огласом он раставља од своје законите жене и изјављује брак за неважећ. * ©. Него кад се већ може брак развести путем неколико редака у званичним новивама, добро би и логично било, да се онда и венчање путем новина обавља. Уместо толиких трошкова око сватова, од сад би требало само неколико речи ставити у новине. * ~. Него онда би ваљало, да слагачи штампарски, док слажу таква венчања ; имају певати »Исајије ликуј!" Ј 1 . А онај што окреће точак кад се такви број званичних новина штампа, имао би у исто доба свирати у гајде. * X- Разносач новина морао би сокаком викати: кес' куме! * "у. Из целог излази, да су „Српске новине" београдске постале конзисторија и митрополитски савет, синод и архијерејски сабор, и поред нована су даклем све ове корпорације излишне. Шоробоцкало. „Ој весела браћо у жалосна вам мајка*!*) Гледајте их добро, у нашему „Орлу," како их је цртач потревио красао, миелиш да им чујеш иромукнута грла, и гајада масних извијање јасно, *) Са погледом на слику у догодишњем „Орлу, 4 страна 122. аус деликша " у новине, па журним кораком оде у госгионицу. Чим отвори врата, захори се гласан смеј и са свију страна почеше га задиркивати: „Честитамо! Честитамо!!" Сад је тек Ареа Арсеновић видео, да су му другови сви у комилоту, као што је и његов „шмокљан" био, и мало је фалило те им није о главу вурио онај завежљај, што је донео. — Најпосле се смири и пристане уз ту немилу шалу, па му сад испричају, да су, рачунајући на његову велику расејаност са сестричином једног пријатеља скројили план, који ]е тако добро за руком испао. Та лепа госпођица била је вољна, да игра улогу Арсине бајаги жене, дочим је у другој соби њен рођак са мајком њеном чекао резултат заједничког комплота, напереног на Арсину равнодушност против жена. Разуме се, да је и госпођица Меланија још истог дана упознала се са чика Арсом, коме се извињала због своје слободе, али за чудо, чика Арса није никако могао да се на њу и на њену раскалашност расрди — После неколико недеља седела је госиођа Меланија Арсеновић са мајком и својим добрим суаругом у истој оној соби, а „ гимокљан " је служио своју госпоштину „ достојансш Ј ено" и „виса ено .'" 19/9. 1888. „Пе немачком." Др. Иазбулбуц. -з Р~.

Гле, како се само тетурају браћа, цео шор им тесан, а куће им криве; док су дотле дошли, продали су марву, и жито и сено, и шуме и њиве, па по шору сад се дигла цела хајка: „Ој, весела брппо! жалосна Вам мајка и !! Престолница српска црвени од стида; камилавке црне нанеше јој ругу, пред Европом целом осећаје наше, завише нам оци у жалост и тугу. Са лодсмехом гледа туђинштина хола, шта учини српска несмишљена сила, а на гробу свести, правде и поштења, светитељски венац будућност је скрила, дочим сваки од нас тужи се и вајка : „Ој, весела браЛо! жалоена вам мајка" ! Ова би се тема продужити дала, ал' српе ми нешто необично куца, па чим даље хоћу, а оно ми опет, о срамоти нашој о поруги зуца. Верујте ми има, „штофа" и са стране, где би исто тако брисати се дало, само што се мене и милог ми ^ода, туђинштине злоћа не тиће ни мало, с' тога и опет браЛи вичем из прикрајка: „ Ој, весела браКо! жалосна вам мајка "! Др. Назбулбуц. Тражи се: Тражи се мисао, која не би могла погинути, кад западне у наслеђе недостојном насдеднику. Тражи се јуриста, који би кр. Милану признао, да је законитим путем своју жену одјурио.

Тражи се филоксера, која би подгризла лозу Вука Бранковића. Тражи се село весело, коме још није горчило весеље загорчио. Тражи се ђаче самоуче, које само уче а не прекипи, кад му Герман без узрока одузме оно мало народне помоћи. Тражи се завод мрака, који не мами наразвод брака. Тражи се луда регемента, да се поклони пустом генералу. Тражи се осми смртни грех, да га опроба онај, који је дојакошњих седам већ кроз и кроз опробао. Тражи се дело, (или недело) које би М р а ш у могло ваправити још мрашнијим.