Starmali

"У ^31оЕ02>л:е Саду ±0. =®»ебруара, 133©.

,Стармалп" излази 1 'рипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф. — на 3 месеца 1 ф . За Србију и ц>уге крајеве: 19, — 5, — 2 1 / а динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штан мрија А. Лајевићау Новом Саду Рукопиеи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапоујс, \\ јси И( гпаКег €гиг !е18 (га8ве, \г. 13 I — Иретплата и езе што се тиче адмипистрациј ■ зшље св штампарији А. Пајевића у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиВа Београд и Ниш. — За огласе плаћа С) 6 новч. од реда.

Пред париску изложбу* Верујте ми. то ће бити вредао Ба париску изложбу отићи. Би ће гледат', да ти око стан;;, Кгш што месту и добу приличи. Ири свакоме кроку и савитку, По вешто ће да те изненади; Око тог се већ одавно спрема, Око тог се годпнама ради. Једног лепог и ведрога дана, Наједаред — облак ће се дићи : Сто хиљада милих голубова У вис ће отићи. Сто хиљада милих голубова — А можда ће још и више биги Јатомиде к небу ће да приу И људма ће сунцб заклонити. Нико неће зажалити, што ће За час сунце прекинути сјаје, Та безбројном јату голубова Слобода се даје. Ако будем и ја у Паризу Кад голуби у висину крену, Ја ћу гледат' на дурбин биљурни Ту значајну сцену. Разгледаћу са гвоздене куле, Ил где будем, доле, са партера, Хоћу л' вндет' међ' ти голубови Голубава — брацу Булан :ерт.

Спазим ли га, и то још у кљуну Са зеленом маслиновом граном, То ћу таки, као залог мира, Телеграфат' брижноме — „Стармалом' П.

Ово-—оно, Што јесте, јесте. Кр. Милан је приличан говорник, јер сваком прид и к о м држи он беседе (и те су беседе праве беседе, у такој фризури да нема у њпма ни једне седе (беле) него све су црне); — што јесте јесте, ако по јестеству своме не држи он говоре само широке и дебеде, пего и танке и дугачке, по којима би се он могао вазвати или дуг-ајлија или дугај-лија — како вам се боље донада. Даклем ни највећи непријатељ српски не може о кр. Милану рећи, да је мутав, — али и најмањи пријатељ српски мора прпзнати, да тај исти краљ, који вије мутав, тако вешто уме замутити воду, која би већ сама хгела да се избистри, да у томе погледу може конкурисаги са ма којнм препотопним мамутом, "УУоћег ег (Бебеп М и4 ћ зсћорЛ, <1аз та^ тззеп Аег Неће Негг§о<;, тг кбпп1;еп ез пиг уегт и Иг е п. Али и јесте сакрменски замутио ситуацију; па ако је истина да се и у политици у мутпој води лови, онда је сгвар сазрела већ дотле, да би он сада већ сам себи могао довикпути: у лов! — Но шта ће уловити; хоће ли што уловити; пли ћему се лов изјаловити, то би морали питати какву врачару, да нам она каже, — ал то за цело не би било лепо (т. ј. да се ми, изображени људи, са врачарама забављамо.) Међу тим имају право они којп су говорпли да оваковог устава, као што га је кр. Милан своме народу подар(мар)ио мало има у Европи (а још