Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 7 ЗА 1889. 55

—„Ју дијете, како питаш ! То су кључи од небеса". Баба Јевра седи мирно, Прелистава аборник стари А Шаца се одмакнуо, Па кроз прозор у ноћ гледи. Горе гледи, дуго гледи, Гледи небо, десно, лево, Баш као да нешто тражи Тамо горе у висини. То опази баба Јевра Па упита свог унука : „А шта гледаш тако дуго Тамо горе, чедо моје?" А Шаца јој одговара, Ка-но дете безазлено, У светога Петра, бако, Видех кључе од небеса, Па сад тражим, ал бадава, Још не видим где је брава /"

Нек се чује и мој глас! Могу сто доктора доказивати, што им год драго, ал ја остајем ири томе, да је најздравији дуван к а в а л а р е ф у з о ; — баш за ото, што га нико не може пушити. И да је остала стара, увиђавна влада, ја би, верујте, за тај дуван добио још и какав велики орден. Раша. Поп Јова у жанастиру. Наш поп Јова није човек учен, али има природнога дара тај би знао и с' министром самим, без бриге да се разговара. Дошао је у манастир једном, где је било калуђера доста, а ови су увек били вољни, да прочасте "вако мила госта, Но при ручку, где се добро јело, а сигурно још и боље пило, игуману, шаљивчини старој, шалити се опет просладило. Па све к о с т и што су на тањиру, заостале од печења масна, крадом меће на пон Јовин тањир. (начини се гомилица красна.) Па ће онда подсмешљиво рећи : „море, оче, ти си боме гладан ;! та гле, код нас ни кошчице нема, а колико ти поједе јадан"!! Попа Јова погледа тањире, па ће онда озбиљњејше рећи :

„Да сам гладан ; врло гладан био, то вам збиља нећу опорећи. Али бар сам, ево ми сведока, само м е с о трошио без шале, али к о с т и оставих на страну, не поједох баш ни једне мале. Сад те питам, домаћине драги, (а питању овоме опрости) како с' зову животиње оне, које једу и месо и кости. Др. Казбулбуц.

У судниди. Председник суда почне кривца испитивати. — Извините г. председииче — рече кривац — ја улажем протест против судија. — Ваљда против једног ? — Не господнне, против њих више. — Зашто ? — Јер су моји лични непријатељи. — Како ? — Један пут су ме већ осудили.

Иеповест. Сељак (почиње исповедати ее). Жену сам често тукао. . .. Свештеник (срдито) нећу добре стране да ми ређаш, већ рђаве. __ У варошкој кући. — Могул говорити са г. капетаном ? — Одма молим."Сад баш има посла са једним великим обешењаком, после долазите, ви на ред.

Ја кажем, да старост треба поштовати и то понајвише онда, кад је у бурету или у боци —широкобилац—

„Честитам вам сретан порођај ваше госпође сестре," рече неки шаљивчина своме пријатељу; „шта је, мушко или женско ?" — „Гледајте". одговори овај, „та ја и незнам, да л' сам ујак или ујна постао."

М у ж: (куца на вратима) Ж е н а : Ко је ? М у ж : Но па кога очекиваш још тако доцкан ?

.'л 4 Јоуј ее могу добити сви бројеви „Стармалог* од почетка до данас.