Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 8. ЗА 1889. 59

То су места врло згодна Да се људи кају зала, Црни зала, што су нама Већ ђаволски додијала. На управу котара нам Рогулић се, Србин, нење. Искрено га народ срета И пружа му поверење.

Ирижанин.

Ђука. Давлем не само у (Јрбији него и у нашем саборском одбору влада начело штедње. Шука Па шта се штеди? Ђука. Ето н. пр. штеди се члан Јзамевик г. Васа Муачевић. Њега - још до сада нису никад затрудили да замени ког покојпог или одсутног редовног члана. Шука- Ја сам пријатељ штедње, — али није право да се други замеаик из даљега места сваки час затруђује, кад се и г. Муачевић разумева нешто у економији. Новије вести, (У свакој овој вести наЛиЛеше ио једну две-ли шталш. иогрешке, које коректор није имао каде да исирави.) Академичар г. Мил. Кујунџић држаће скоро у академији предавање о мидерном васпитању последњег септенијума. Говорка се, да ће ових дана у Пешти, у почаст мин. Тиси полиција сама транжирати велику макљаду.

Чивутска штампа остаје при старом уверењу, да је тај и тај господин женијалан и пун дуга.

Новиаарски репортети боје се, да овог лета не буде велике припеке и запаре, па већ у напред траже лаж. У опште се мисли, да ће сад јединац Радић живити у Крушедолу као смирени покајник, бар да неће дати порода каквој замерци.

Романс'јери. Врло многи романс'јери, Кад што пишу, дуван пуше, Све цигару за цигаром, Све грцају, све се гуше.

Око главе, сирацима, Пузо ј' дима, с деена, с лева: Има дима, има дима Али нема — Тургењева.

Грађа за нову енциклопедију. Неавбучним редом, или азбучним нередом. Кавга = турска реч. Али Турци су тако добри, па је од нас не рекламирају. Мисле. да ми без тога не можемо живети, — а њима баш тако преко не требује. Тама = види мрак Али пошто се мрак не мо же видети, а ти запали свећу, — па оно што онда не видиш, то је мрак. Стонога — животињкца, која нема сто нога, ал их ипак има више, него што народ има времена, да их преброји, па јој воли оризаати коју ногу више него мање, Сарма Највећи степен изображења, до којег лист купуса може доћи. Арендатор — по чивутеком изговору: Харендатор, (а тп је и ближе истини.)

Номпа

справа за преважање на води, а за

то се тако зове, што се на њој нпкад не употребљује к о м п а с. Нвасац =' Човек, који кваси кудељу. Шилер = класикер, који Немце доводи у одушевлење (а и Срби се ирло често њиме одушевљавају.) Бравура == кад лопов поћу на чијем дућану отвори браву без кључа. Бундева кад сиромашна девојка узајми новаца па куии скупоцену бунду.

Из моје рачуницо. Сабирање. Јогунство + шовинизам + шогоршаг = вечити дефицит. Одузимање, Државна идеја — правда = самоубиство. Умножење. Сумњичење X са диспозиционим фондом = крајња деморализација. Разделење. Општи интереси: себичним тежњама = вавилонска кула. Шишко. Признање које би могли многи хришЛани иотиисати. 0 боже, боже, ја те се сећам Кад муку трпим, у злу боравим ; Ал кад ме срећа загрли својски, Ја те — заборавим. С немачкот.