Starmali

~У Саду ±0. а-ххрзжла, 1889.

„Стармали" лзлази 1'рилут месетао. Годиш&а дена 4 ф. — погодшпња 2 ф. — на В месеца 1 ф. За Србију и друге краЈеве; 10 — 5, — 2 1 / а динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; Издаје штамдарија А. Пајевићау Новом Саду Р/кописи се шиљу уреднику (1 )г. Ј. Јол апоујс, \\Чеп Негпа1вбг виг(е18Јга8»е, ЈУ'г. 13 ( — Иретплага и све што се тиче администрације паље се штампарији А. ИајевиЕа у Нов. Оаду, из Србије књижари ВаложиВа Београд и Ниш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

Политички преглед, У прошлам броју овога диста у в под.1исЕу" изишао је низ бисера од штампарских погрешака, од којих су веке смешне, а друге грозне, но у исто доба (онео је нови Панчевачки лист „Весник" такве штамтарске погрешке, да су оне „Казбулбуцове" спрам њих чисто ишчезле и изгледаЈу као нешто добро и б&спогрешно. У 1. броју „ВесвиЕа" стоји на последњој стра ни, да је „гроф Ј. Грчић" ступио у уредништво „Јавора". Ми смо у први мах помислили, да је хтело бити „проф." (т. ј. професор), но кад смо се сетили да је барон Федор Николић обуставио издавање „Српског Дневника", онда видећи, да се б а р о н оставио издавања и уређивања, помислисмо : ваљда ће сад г р оф о в и да се, и тако чесгитамо г. Грчићу подарено му грофовство и желимо да му уређивање „Јавора" буде дуговечније, него што беше барону издавање „Српск. Дневника". Друга је штампарска погрешка у истоме броју истога. листа, а иа фторој страни у извештају о расходу „Беседе" више девојачке школе Панчевачке, где стоји : „Рачун за пуницу 5 фор. 30 н.". (иначе се спомињу „две пакле свећа", „за марке, лиц. и сит", „за штампање" и т. д.) — Сад ми премишљамо, какав ли је то рачун „за пуницу"? И зар је „Веснику" нуница тако јефтина, да стаје само 5 фор. 30 н. — Но из те околности што напред стоји, да је ва „ситнице* потражено 1 фор. 20 н., а носле долази „рачун за пупицу", да „Весник" ипак сматра пупицу за нешто круино, кад је није метнуо ме^у „ситнице". Међу остале штампарске погрешке спада, без сумње, и „Паше Доба". Оно је цело једпа ве~

Христос васкрс! „Хрисшос васкрс, браћо мила\" Тај нао поздрав себе сећа, А сећа нас често пута, Сваког года са пролећа, „Христос васкрс, праЛо драга! л То сам много пута чуо, Ал Христос је верујте ми, Само једном васкрснуо. Ваекрснуо, кад му патње Превршише пуно меру, А нису му пољуљале Силну љубав, над и веру. А Христос је васкрснуо Јер бе синак божи прави, Па се оте искушењу, Које хтеде да га дави. Јер са правца није скрет'о, Већ свој земски позив знао. Васкрсн'о је, јер се никад Није собом завађао. Христос васкрс ! сваком оном Ко у патњи јоште стење. Христос васкрс ! српском роду, Нек заслужи васкрсењс. . . . —К.