Starmali

94 „СТАРМАЛИ" БР. 12. ЗА 1889.

Ускдикнимо с љубави, попи Сави. Тамо вјевци, тамо слава, ђе наш српски попо Сава!

Мали Вељко ишао с татом већ више пута у цркву, пак би увјек добио од попе пуну шаку нафора. Кад је дошао Вељко кући, огрчи брже к својој мами, пак јој рече: Мама, ја добио у цуки (цркви) попина колача (заборавио казати нафора, јер то је сад први пут чуо). Друти пут дошао опет мали Вељко у цркву. Кад ј се стало појати причасно, све се у цркви умирило, нит се чује, нит се види попо. На то ће мали Вељко гласно рећа своме оцу: ,Је л', тата, сада попо пеце колаце!?" У нашега попе Саве има мали синчић, а Вељко га зове „баћо." Једном ишао мали Вељко с оцем шетати. Путем сретну римо -католичког попа, пак ће мали Вељко запитати свога тату: Је л тата, како се зове тај господип ? Отац: То је шокачки попо. Вељко: Је л' тата, пече ли и овај попо колаче? 0 т а ц: Не пече. В е љ к о : Је л', тата, овај попо нема букова (бркова). 0 т а ц : Нема. Вељко: „Је л', тата, има-ли овај попо баћу?" 0 т а ц : Нема. В е љ к о : А зашто ? 0 т а ц: Ја незнам. В е љ к о : Је л', татице, је л зато сто пема букова! , Ћивећилим.

ћорав на пола и са евим! „Шта, зар Арса мисли, једноока Сока да му буде жена? . . баш је ирава бена ! ала му је избор необично леп" !!! „ Па што не би уз'о „једнооку", — друже ? барем неће једно другога да руже ; кад је и он ето на „ обадва" слеа !!? Зар то неће бити пар, дивотно леп?!!!" Др. Казбулбуц. Досетљиво момче. Славио Бачванин своје крсно-име. Том приликом отишао је у Срем и купио један хектолитар вина. Када се кући вратио, проћи ће норед једног младог бојтара, који је на нољани своје стадо чувао. Бојтар запита Бачванина : „Шта носиш?" овај одговори, да је свечар; хоће своје крсно-име да прослави, па носи један хектолитар вина.

Па, колико је то вина запита га бојтар ? Одприлике два акова, одговори Бачванин. На ово му бојтар примети, да је то мало вина за свечарску славу и опклади се са њиме, да ће он сам све вино и то одма испити, само ако Бачванин код себе има натег или цев; а ако не испије да му Бачванин пљуве у очи. Иди с бргом ! одговори Бачванин. Шта ми ту ма шта трабуњаш. Како би ти могао испити пун хектолитар вина ! та то је са свим не могуће; али баш кад је тако, а ти ево ти цев, на пиј! баш да видим и да се осведочим. Бојтар узме цев, нагне се на буре и почне онако својски вући, да му је све пудало за ушима,,Дада се својски напио и већ више вије могао, рече Бачванину: Драги пријатељу ! Ја сам се својски и доста напио, сада више баш не могу. Ево ме, па сада ради са мном, шта оћеш^ Бачванин видећи да је прев1 ;рен, рече : „Небој сесинко, нећу ја теби ништа радити. Пре би ти могао мени пљунити, кад сам се овако стагр дао превариги. Бојтар се усљед своје досетке својски напио вина, а Бачванин је са мало нразнијим булетом отишао кући. Прибележио Л, Н.

06ећ'о сам .. . Обећ'о сам „Стармалом", Да ћу нешто писат'. Ал ја у политици Не знам лако дисат'. Но ако се извештим, — Што ми не дај, бого ! Онда би му сваки дан Нешто лагат' мог'о. М-н С —ћ.

Не кусај моје дробљење! (Иародна дрича). У Стамболу се бир земанде огласио један шех да он свашта зна, на чак се фалио: да он.зна шта бог мисли. Тај се шех придворио код цара, ко није шала толика мудрост — и сјетово је цара у свему. За кога год би ка-зао цару да је сумњив, цар одма тога добави и погуби. Еле један пут шћео цар да осрамоти и грчкога патрику, па га зовне у тај и тај дан да се са тијем шехом позна и разговори. Кад патрика чује наредбу препане се одвише — и за неколко дана нити је могао шта јести ни пита све о јаду мислећи, јер је знао да му глава неће остати на рамену или отиш'о или не отиш'о. Шта ће ко јадник, ко жалосник — не море ни да спава. Једном га затече тако његов кувар и запита га шга му је. „Шта ми је — ве питај ме кад ми помоћи не можеш" — одговори патрика и исприча му све по реду. На то кувар рече: „па то је лако; дај ти мени своје одијело, па ћу ја ићи, па ако ме и погубе неће. бити зијана!" Патрика једва дочека. Кад дође уречени дан обуче се кувар, намјести браду и све е кад га погледаш патрика, па натрика. Оде у цареки двор и сасгане се са шехом! Ту се искупе паше и друга господа па и сам цар, да виде ко ће кога надмудрити. Онда патрика кувар заишће једну ћасу варенике и два симита. Одма се донесе мли-